Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
5 comentarii

Dreptul nr. 1/2013: Aspecte de neconvenționalitate a art. 278ˡ C. pr. pen. în ipoteza exercitării plângerii de către persoana sancționată în temeiul art. 10 alin. (1) lit. bˡ C. pr. pen. | Sergiu Gherdan, Iulian Alexander Stoia
14.02.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Sergiu Gherdan, cadru didactic asociat al Facultății de Drept a Universității „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, împreună cu Iulian Alexander Stoia, avocat al Baroului București, au publicat în revista Dreptul nr. 1/2013 articolul Aspecte de neconvenționalitate a art. 278ˡ C. pr. pen. în ipoteza exercitării plângerii de către persoana sancționată în temeiul art. 10 alin. (1) lit. bˡ C. pr. pen.

În acest studiu, autorii analizează conformitatea dispozițiilor supranaționale a Convenției Europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale dar și a protocoalelor adiționale ale acesteia, prin care România s-a angajat să respecte atât dispozițiile art. 6 din cadrul acestor reglementări internaționale, cât și a prevederilor articolului 2 din Protocolul adițional numărul 7, cu prevederile dreptului intern pozitiv.

Astfel, datorită motivului mai sus-menționat privind respectarea de către România a prevederilor ante-menționate, este imperios necesar ca actele ce emană de la un organ care face parte din puterea executivă și care au consecințe procesuale importante, să fie susceptibile de a fi supuse, în condiții de echitate și contradictorialitate, controlului unei instanțe superioare care satisface garanțiile de imparțialitate compatibile statului de drept, în concordanță cu Protocolul adițional nr. 7 al acestei Convenții, prin care orice persoană declarată vinovată de o infracțiune, în sensul autonom al acestui termen, are dreptul să supună respectiva „declarație de vinovăție” analizei unei jurisdicții superioare, beneficiind astfel de dublul grad de jurisdicție în materie penală, acesta fiind de altfel rațiunea articolului 278ˡ C. pr. pen.

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti