Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Legea bugetului de stat pe anul 2013 este constituţională
14.02.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 91 din data de 13 februarie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 57/2013 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii bugetului de stat pe anul 2013.

Sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii bugetului de stat pe anul 2013 a fost formulata de un grup de 54 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Obiectul controlului de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile Legii bugetului de stat pe anul 2013, care, in opinia autorilor sesizarii, contravin prevederilor art. 1 alin. (3) si (5), art. 16 alin. (1) si (2) si art. 56 alin. (2) din Constitutie.

Examinand sustinerile autorilor sesizarii de neconstitutionalitate, Curtea retine, in principal, urmatoarele:

Cu privire la incalcarea art. 1 alin. . (3) si (5) din Constitutie, prin nerespectarea dispozitiilor art. 22, art. 47 alin. (1) si art. 50 alin. (3) din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, Curtea retine ca nu este de competenta sa sa controleze modalitatea in care sunt puse in aplicare Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului in procesul legislativ.

In ceea ce priveste sustinerea potrivit careia „modalitatea de dezbatere si de adoptare a legii criticate a avut ca rezultat discriminarea unei parti din populatia Romaniei, pentru care parlamentarii opozitiei aveau de formulat amendamente“, in timp ce „parlamentarii majoritatii si cetatenii pentru care au fost formulate amendamente care au fost admise s-au pozitionat mai presus de lege“, Curtea constata ca prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie nu au aplicabilitate in sensul invocat de autorii sesizarii, in cadrul procedurii parlamentare de adoptare a unui act normativ. De asemenea, Curtea nu poate retine nici incalcarea alin. (2) al art. 16 din Constitutie, deoarece insasi legea permite formularea amendamentelor, admiterea sau respingerea acestora.

In legatura cu sustinerile referitoare la incalcarea prevederilor constitutionale ale art. 56 alin. (2), Curtea constata ca autorii sesizarii nu precizeaza modul in care amendamentele propuse de opozitie la legea criticata ar contribui la asezarea justa a sarcinilor fiscale si nici dispozitiile legii adoptate care ar contraveni acestui principiu constitutional. Curtea observa ca textul constitutional mentionat nu are incidenta in cauza, intrucat legea bugetului nu instituie impozite si taxe, astfel ca nu se pune problema indeplinirii cerintei constitutionale.

Pentru argumentele expuse, Curtea constata ca Legea bugetului de stat pe anul 2013 nu contravine prevederilor constitutionale invocate de autorii sesizarii.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.