« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Prescripţia dreptului material la acţiune invocată în recurs
19.02.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Drept Timisoara
Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie:
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că soluționarea excepției prescripției dreptului material la acțiune, formulată de pârât pentru prima dată în recurs, este posibilă, fiind întrunite condiţiile impuse de dispozițiile art. 162 C. proc. civ. (art. 247 alin. 1 NCPC), şi anume: excepția invocată să fie de ordine publică și soluționarea excepției să nu implice o verificare a împrejurărilor de fapt în afara dosarului. În acest sens, Înalta Curte a arătat că este de necontestat că excepția menționată este una de ordine publică, întrucât vizează încălcarea unor norme cu caracter imperativ. În ceea ce priveşte cea de-a doua condiţie, Înalta Curte a reţinut că, în principiu, analizarea prescripției dreptului material la acțiune presupune verificarea existenței dreptului supus prescripției, stabilirea datei de la care a început și a datei la care s-a împlinit prescripţia, eventualele cauze și condiții de suspendare ori de întrerupere a cursului prescripției, însă, în cauză reclamanții nu au formulat susțineri în sensul existenței unor cauze de întrerupere ori de suspendare a termenului de prescripție, care să presupună administrarea unor probe suplimentare pentru stabilirea unor anumite situații de fapt. Prin urmare, în speţă, pronunțarea asupra prescripției dreptului la acțiune este posibilă pe baza lucrărilor dosarului, fără a fi necesare verificări ale împrejurărilor de fapt, fiind astfel îndeplinită și cea de-a doua condiție impusă de art. 162 C. proc.. civ. (Decizia nr. 5529 din 20 septembrie 2012, pronunţată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.