« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la conformitatea dreptului intern cu dreptul unional primar
20.02.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Drept Timisoara
Secţiuni: CJUE, Drept constitutional, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul italian cere Curții de Justiție să se pronunțe cu privire la conformitatea dintre dreptul intern, inclusiv constituțional, cu dreptul unional primar, respectiv articolul 47 din Carta DFUE și art. 6 CEDO (prin intermediul articolului 6 TUE și a articolului 52 alin. (3) din Carta DFUE) – cauza C-555/12 Loreti și alții

Situția de fapt:

1. Reglementare națională care prevede o repartizare a competențelor între instanțele civile și administrative care se întemeiază pe distincția între drepturile subiective și interesele legitime

2. Lipsa unei distincții univoce între noțiunile menționate.

Dispoziții incidente:

Articolul 47 din Carta DFUE

Dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil

Orice persoană ale cărei drepturi și libertăți garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în fața unei instanțe judecătorești, în conformitate cu condițiile stabilite de prezentul articol.

Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată și reprezentată.

Asistența juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiție. 

Precizăm că, la o primă vedere, întrebările adresate par vădit inadmisibile. Rămâne însă să se pronunțe Curtea.

Mihaela MAZILU-BABEL

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.