Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice
26.02.2013 | Iuliana RUSU

Secţiuni: Energie, Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

Prin OG nr. 5/2013 s-a introdus impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural, OG nr. 6/2013 a introdus impozitul pe veniturile din activitățile din exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, OG nr. 7/2013 a introdus impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale și, în sfârșit, prin OG nr. 8/2013 s-a introdus impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

Astfel, în cazul primei ordonanțe, impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural se declară până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost facturate serviciile de transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale. Acesta va trebui plătit de operatorii economici distribuitori de energie electrică și gaze naturale, licențiați de ANRDE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei), titulari ai unor contracte de concesiune încheiate cu Ministerul Economiei și Comerțului sau cu autorități locale şi de operatorii de transport de energie electrică și gaze naturale licențiați de ANRDE.

În cazul OG nr. 6/2013 impozitul de 0,5% se aplică veniturilor obținute din activitățile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale și care sunt luate în considerare în stabilirea cifrei de afaceri.

Totodată, OG nr. 7/2013 stabileşte un impozit de 60% aplicat asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. Acesta va fi plătit de operatorii economici, inclusiv filialele acestora și/sau operatorii economici aparținând aceluiași grup de interes economic, care desfășoară atât activități de vânzare a gazelor naturale din România, cât și activități de extracție.

De asemenea, aspectele interesante în OG 8/2013 sunt următoarele: fermierii care dețin peste un anumit număr de animale și peste o anumită suprafată de teren cultivată  vor trebui să plătească impozit la stat în funcție de o normă de venit, stabilită de Ministerul Finanţelor pentru fiecare categorie în parte; urmatorul aspect se refera la cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor de 3% si care se aplică asupra bazei de impozitare. Totodată, s-a abrogat condiția referitoare la numărul de angajați.

Însă, Deloitte Tax printr-un comunicat de presă afirmă că statul român riscă să reintre în atenția Comisiei Europene, în urma taxelor suplimentare noi care vizează produse cum ar fi energia electrică, gazul natural sau cărbunele, iar neconformitatea acestora se poate observa ușor prin bunurile accizabile deoarece, pentru acestea, principiile și regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul UE.

Iuliana RUSU
student, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti