Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Drept penal, Jurisprudență Tribunale, RNSJ
2 comentarii

Tribunalul Mureș. Lipsa procesului verbal de sesizare din oficiu

21 februarie 2013 | Raluca CÎRSTEA

Tribunalul Mureș a hotărât că lipsa procesului verbal de sesizare din oficiu atrage nulitatea absolută a rechizitoriului, situație în care se impune restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale.

”Conform dispoziţiilor art. 221 Cod procedură penală, în situaţia în care organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, se încheie un proces-verbal în acest sens, rolul acestui proces fiind tocmai de a consemna manifestarea de voinţă şi de a descrie faptele, respectiv infracţiunile despre săvârşirea cărora a luat la cunoştinţă organul de urmărire penală. Existenţa acestei sesizări din oficiu, respectiv a procesului-verbal în care se materializează această manifestare de voinţă reprezintă condiţia sine qua non, pentru începerea urmăririi penale, astfel cum rezultă din prevederile art. 228 alin. 1 Cod procedură penală. (…) În condiţiile în care organul de urmărire penală nu este legal sesizat şi urmărirea penală nu este legal începută, nici instanţa de judecată nu poate fi legal sesizată. Lipsa de sesizare prevăzută de lege atrage lipsirea de valabilitate a rezoluţiei de începere a urmăririi penale (nulitate relativă) şi, faţă de prevederile art. 263 alin. 1, nulitatea absolută a rechizitoriului, situaţie în care unicul remediu procesual este restituirea cauzei la procuror, în temeiul art. 332 alin. 2 Cod de procedură penală (nerespectarea dispoziţiilor privind sesizarea instanţei), pentru refacerea urmăririi penale. (în acest sens s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 219/7 aprilie 2008, completul de 9 judecători). O altă soluţie nu este posibilă nici din perspectiva mai largă, a principiilor care guvernează întregul proces penal, deoarece s-ar înfrânge atât principiul legalităţii, cât şi principiul oficialităţii, instituite de art. 2 Cod procedură penală.” (Sentința penală nr. 75 din 20 mai 2011 pronunţată de Secţia penală a Tribunalului Mureș având ca obiect traficul de droguri/Legea nr. 143/2000 – art. 2).

Notă: Curtea de Apel Târgu-Mureș a casat integral hotărârea tribunalului și a dispus trimiterea cauzei instanței de fond pentru continuarea judecății.

:: detalii de pe portalul instanţelor

Raluca CÎRSTEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică