Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Tribunalul Mureș. Lipsa procesului verbal de sesizare din oficiu
21.02.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Tribunale, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul Mureș a hotărât că lipsa procesului verbal de sesizare din oficiu atrage nulitatea absolută a rechizitoriului, situație în care se impune restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale.

”Conform dispoziţiilor art. 221 Cod procedură penală, în situaţia în care organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, se încheie un proces-verbal în acest sens, rolul acestui proces fiind tocmai de a consemna manifestarea de voinţă şi de a descrie faptele, respectiv infracţiunile despre săvârşirea cărora a luat la cunoştinţă organul de urmărire penală. Existenţa acestei sesizări din oficiu, respectiv a procesului-verbal în care se materializează această manifestare de voinţă reprezintă condiţia sine qua non, pentru începerea urmăririi penale, astfel cum rezultă din prevederile art. 228 alin. 1 Cod procedură penală. (…) În condiţiile în care organul de urmărire penală nu este legal sesizat şi urmărirea penală nu este legal începută, nici instanţa de judecată nu poate fi legal sesizată. Lipsa de sesizare prevăzută de lege atrage lipsirea de valabilitate a rezoluţiei de începere a urmăririi penale (nulitate relativă) şi, faţă de prevederile art. 263 alin. 1, nulitatea absolută a rechizitoriului, situaţie în care unicul remediu procesual este restituirea cauzei la procuror, în temeiul art. 332 alin. 2 Cod de procedură penală (nerespectarea dispoziţiilor privind sesizarea instanţei), pentru refacerea urmăririi penale. (în acest sens s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 219/7 aprilie 2008, completul de 9 judecători). O altă soluţie nu este posibilă nici din perspectiva mai largă, a principiilor care guvernează întregul proces penal, deoarece s-ar înfrânge atât principiul legalităţii, cât şi principiul oficialităţii, instituite de art. 2 Cod procedură penală.” (Sentința penală nr. 75 din 20 mai 2011 pronunţată de Secţia penală a Tribunalului Mureș având ca obiect traficul de droguri/Legea nr. 143/2000 – art. 2).

Notă: Curtea de Apel Târgu-Mureș a casat integral hotărârea tribunalului și a dispus trimiterea cauzei instanței de fond pentru continuarea judecății.

:: detalii de pe portalul instanţelor

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti