Varia
JURIDICE

SUA. Filmul „Lincoln”, „muza” legiuitorilor din Mississippi
21.02.2013 | Diana STOICA

JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit NBC, filmul „Lincoln”, nominalizat la Oscar, prezintă, în detaliu, manevrele politice din spatele promulgării amendamentului 13 din Constituție, care interzicea sclavia. După un secol și jumătate de la moartea Președintelui Abraham Lincoln, lupta împotriva sclaviei continuă.

În anul 1853, cel de-al 13-lea amendament a fost ratificat, însă nu toate statele l-au transpus în legislația statală. Mississippi l-a ratificat pe data de 7 februarie 2013, cu 148 de ani mai târziu datorită a doi bărbați care au văzut filmul lui Steven Spielberg.

După vizionarea filmului, Dr. Ranjan Batra, Universitatea Mississippi, a fost inspirat să cerceteze și a descoperit online faptul că în urma Războiului Civil, patru state au respins cel de-al 13-lea amendament, printre care și statul său. Dr. Batra a făcut echipă cu colegul său Ken Sullivan și au reușit să ajute statul în corectarea acestui capitol din istorie.

Dr. Batra a explicat că rolul său a fost determinant în găsirea persoanei potrivite, cea ce putea înfăptui idealul său. Ken Sullivan s-a folosit de relațiile tatălui său pentru a-l găsi pe cel care scrisese proiectul de lege pentru ratificarea în Mississippi și așa au obținut o copie a acestui act. Au adus aceasta eroare în atenția secretarului de stat, Delert Hoseman, care a fost de acord să trimită rezoluția guvernului federal.

Prin intermediul cercetărilor sale, Ken Sullivan, Universitatea Mississippi, a constatat că rezoluțiunea a fost adoptată printr-un vot de tip „block”.  „Au fost mai multe proiecte de lege care au trecut de votul Senatului, deoarece erau grupate. Votarea s-a făcut vocal și întreg setul de rezoluții a fost adoptat. Cel mai probabil, proiectul cu pricina a fost rătăcit.”, a spus acesta.

Mississippi a respins inițial ratificarea amendamentului 13, alături de New Jersey, Delaware și Kentucky, dar celelalte state l-au ratificat, simbolic, în anii următori.

Astfel, reiese că Mississippi este ultimul stat care deși a votat ratificarea în 1995, nu a trimis o copie registratorului federal, pentru a oficializa  votul.

Amendamentul 13 prevede că „Nici sclavia, nici servitutea involuntară, cu excepția cazului în care sunt prevăzute drept pedeapsă pentru o crimă pe care partea a comis-o, nu vor exista în Statele Unite, sau în orice alt teritoriu supus jurisdicției sale.”

Diana STOICA

Secţiuni: VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO