Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
2 comentarii

„Momentul adevărului” în malpraxisul medical


22 februarie 2013 | Mihai COSTACHE

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Un caz de malpraxis medical poate fi privit – si chiar trebuie– si din punctul de vedere al medicului acuzat de neglijenta medicala. Cei mai multi doctori care au fost acuzati vreodata de malpraxis medical nu vor mai privi practica medicala la fel cum o faceau inainte de aparitia evenimentului neplacut.

In literatura de specialitate medicii care sunt chemati in fata instantei civile sau penale sunt denumiti ca „victime secundare”, termen extrem de elocvent. Cand o eroare profesionala este facuta si pacientul are de suferit, medicul sufera si el, adeseori in tacere. A fi citat de catre parchet sau chemat in sala de judecata poate fi o chestiune extrem de tulburatoare pentru cineva neobisnuit cu asemenea activitati. Iar limbajul juridic folosit in cererile introductive sau rechizitorii contribuie si el la starea de spirit a medicului: medicul, in mod culpabil sau intentionat, a provocat prejuducii pacientului. Cum suna?

Nu este nicio indoiala ca o eroare profesionala ce provoaca prejudicii are o influenta negativa continua: pacientul sau familia acestuia trebuie sa treaca prin lungul si greoiul proces al negocierilor cu medicul/unitatea medicala si asiguratorul acestora iar ulterior, daca este cazul, printr-un proces civil/penal. Ganditi-va la neincrederea si furia ce cresc, zi dupa zi, in sufletul pacientului pe masura ce procedura litigioasa se desfasoara, iar pacientul asteapta si spera la raspunsuri si explicatii.

In acest articol as vrea sa ma refer la un alt termen folosit prima oara de catre doctorul Albert Wu cu directa referire la erorile profesionale ale medicilor: „momentul adevarului”.

„Momentul adevarului” este considerat acea oportunitate ce se ofera intr-o relatie litigioasa dintre medic si pacientul prejudiciat. „Momentul adevarului” este acea etapa in care medicul are sansa de  discuta cu pacientul, de a comunica cu acesta sau cu familia sa despre ce a mers rau, de a raspunde la intrebarile legitime ale interlocutorilor, de a asculta experienta indurata de catre pacient/familie, de a isi exprima pararea de rau sau condoleantele sale, de a isi asuma responsabilitatea si, eventual, de a compensa in vreun fel pacientul sau familia sa.

In plus, „momentul adevarului” ofera si oportunitatea de a imbunatati siguranta pacientilor viitori, de a informa pacientul ca medicul a invatat ceva din eroarea produsa si ca va avea grija ca acest lucru sa nu se mai repete in viitor, ca procedurile medicale vor fi modificate in consecinta pentru a preveni alte evenimente asemanatoare si ca viitorii pacienti sunt in siguranta.

Din pacate, practica din sistemul sanitar romanesc ne arata ca acest „moment al adevarului” este – in majoritatea covirsitoare a cazurilor – pierdut datorita lipsei de training specializat in acest domeniu al medicilor, a loialitatii prost intelese fata de spital sau colegi medici (mai ales in cazul echipelor medicale ce au efectuat proceduri medicale), disputelor cu asiguratorii sau chiar a culturii organizationale a multor unitati medicale (in cazul celor private mai ales) la care adaugam frica de litigii/atragerii raspunderii civile sau a reclamatiilor la Colegiul Medicilor.

Toata lumea vrea sa aplice cel mai corect tratament posibil insa nu intotdeauna se stie si cum. In consecinta, medicii raman tacuti dupa o posibila eroare profesionala, suferind in tacere si asteptand sa vada daca pacientul/familia sa vor depune o plangere penala, vor reclama la Colegiul Medicilor sau va primi o notificare de la un avocat.

Sfatul meu este sa nu se piarda acest „moment al adevarului”. Invatati sa purtati aceste discutii cu pacientul cat mai rapid pentru a vindeca atit pacientul cit si pe voi insiva. Nu asteptati ca sistemul juridic sau cel administrativ-disciplinar sa va impinga pe un drum ce nu doriti sa il parcurgeti si care, odata ce faceti primul pas, nu mai are loc de intoarcere. Odata ce veti fi gasiti vinovati de malpraxis (fie in civil fie in penal), viata voastra se va schimba definitiv si nu veti mai practica medicia asa cum o faceati inainte.

Mihai COSTACHE
Avocat

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică