Locul central al proprietății în dreptul românesc
22 februarie 2013 | Andrei SĂVESCU

Proprietatea este unul dintre cei mai activi factori motivaționali pentru oameni. Dobândirea proprietății este un motiv serios pentru trezirea de dimineață. Proprietatea dă satisfacție dorinței oamenilor de a stăpâni, iar de când stăpânirea oamenilor a fost interzisă proprietatea asupra lucrurilor a rămas calea principală.
Proprietatea și celelalte drepturi reale ocupă un loc central în ce privește preocuparea legiuitorului de asigurare a unui cadru optim pentru relațiile dintre oameni în legătură cu lucrurile. Din cauză că legile sunt în mod esențial incomplete, față de varietatea situațiilor sociale pe care trebuie să le prindă în chingile lor, precum și din cauză că proprietatea și celelalte drepturi reale reprezintă o zonă de interes major pentru oricine, doctrina juridică în materia proprietății s-a bucurat de aportul unora dintre cele mai puternice minți juridice. Analiza proprietății se bucură de aportul unora dintre cei mai apreciați profesori de drept.
Am parcurs lucrarea Drept civil. Drepturile reale principale, scrisă de prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan (publicată de Editura Hamangiu în ianuarie 2013). Am parcurs-o mai încet decât sunt obișnuit, din pricină că am citit nu doar în scopul de a-mi actualiza materia, ci și pentru a savura felul cum este scrisă. Ceea ce cred că merită să subliniez este analiza foarte detaliată a noțiunilor, cu evidențierea și rezolvarea problemelor de interpretare pe care reglementările noului Cod civil le ridică. Profesorul se apropie de instituțiile juridice cu o anumită înțelepciune și căldură, care trădează nu doar o minte cuprinzătoare și constructivă, ci și preocuparea de a aborda cinstit problemele, fără a le ocoli, arătând slăbiciunile reglementărilor legale dar și limitele intrinseci ale reglementării unui domeniu atât de sensibil.
Dacă vă interesează soluții, în lucrare veți găsi mai mult decât vă așteptați în mod obișnuit. Dacă vă place dreptul, este o carte de citit în tihnă, rând cu rând.
dr. Andrei SĂVESCU