Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Locul central al proprietății în dreptul românesc


22 februarie 2013 | Andrei SĂVESCU
Secţiuni: Drept civil, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Proprietatea este unul dintre cei mai activi factori motivaționali pentru oameni. Dobândirea proprietății este un motiv serios pentru trezirea de dimineață. Proprietatea dă satisfacție dorinței oamenilor de a stăpâni, iar de când stăpânirea oamenilor a fost interzisă proprietatea asupra lucrurilor a rămas calea principală.

Proprietatea și celelalte drepturi reale ocupă un loc central în ce privește preocuparea legiuitorului de asigurare a unui cadru optim pentru relațiile dintre oameni în legătură cu lucrurile. Din cauză că legile sunt în mod esențial incomplete, față de varietatea situațiilor sociale pe care trebuie să le prindă în chingile lor, precum și din cauză că proprietatea și celelalte drepturi reale reprezintă o zonă de interes major pentru oricine, doctrina juridică în materia proprietății s-a bucurat de aportul unora dintre cele mai puternice minți juridice. Analiza proprietății se bucură de aportul unora dintre cei mai apreciați profesori de drept.

Am parcurs lucrarea Drept civil. Drepturile reale principale, scrisă de prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan (publicată de Editura Hamangiu în ianuarie 2013). Am parcurs-o mai încet decât sunt obișnuit, din pricină că am citit nu doar în scopul de a-mi actualiza materia, ci și pentru a savura felul cum este scrisă. Ceea ce cred că merită să subliniez este analiza foarte detaliată a noțiunilor, cu evidențierea și rezolvarea problemelor de interpretare pe care reglementările noului Cod civil le ridică. Profesorul se apropie de instituțiile juridice cu o anumită înțelepciune și căldură, care trădează nu doar o minte cuprinzătoare și constructivă, ci și preocuparea de a aborda cinstit problemele, fără a le ocoli, arătând slăbiciunile reglementărilor legale dar și limitele intrinseci ale reglementării unui domeniu atât de sensibil.

Dacă vă interesează soluții, în lucrare veți găsi mai mult decât vă așteptați în mod obișnuit. Dacă vă place dreptul, este o carte de citit în tihnă, rând cu rând.

dr. Andrei SĂVESCU

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro