DRAGNE & ASOCIAŢII obţine o victorie importantă pentru Compania Naţionala a Uraniului
27 februarie 2013 | JURIDICE.ro
Dragne & Asociaţii obţine o victorie importantă pentru Compania Naţională a Uraniului, într-o dispută privind brevetul de invenţie a unei instalaţii esenţiale pentru funcţionarea uzinei de la Feldioara.
Compania Naţionala a Uraniului, care are în administrare resursele minerale de uraniu existente în România, a obţinut anularea irevocabilă a unui brevet de invenţie eliberat unor persoane fizice (foşti salariaţi ai companiei) asupra instalaţiei de purificare nucleară a azotatului de uranil. Această instalaţie este folosită în activitatea curentă a Uzinei de la Feldioara, unde are loc prelucrarea minereurilor uranifere şi rafinarea concentratelor de uraniu, în urma căreia se obţine materia primă pentru fabricarea combustibilului necesar centralelor nuclearo-electrice de tip CANDU (România fiind singura ţara din Europa care produce în prezent acest combustibil).
Astfel, vineri, 22 februarie, Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie a respins recursul declarat de persoanele fizice titulare ale brevetului de invenţie, confirmând hotârarea judecătorească prin care Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea brevetului de invenţie în 2012.
Compania Naţionala a Uraniului a fost reprezentată în această dispută de către avocaţii specializaţi în litigii de proprietate intelectuală ai firmei Dragne şi Asociaţii, care au demonstrat instanţelor de judecată ca brevetul de invenţie a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale. Echipa Dragne & Asociaţii implicată în acest dosar a fost formată din partenerii Stelian Garofil şi Delia Bosman şi avocaţii seniori Iulia Stanciulescu şi Anamaria Gavrila.
Potrivit lui Stelian Garofil, Deputy Managing Partner Dragne & Asociaţii şi coordonatorul acestui dosar, „Victoria Companiei Naţionale a Uraniului în acest proces este deosebit de importantă, atât prin prisma faptului că repară o nedreptate cauzată companiei şi întregului colectiv care a contribuit la realizarea instalaţiei, dar mai ales prin faptul că protejază compania împotriva pretenţiilor financiare ale titularilor de brevet. Potrivit Regulamentului 2008 de aplicare a Legii nr. 64/1991, drepturile patrimoniale ale inventatorilor se stabilesc la un procent din eficienţa economică realizată cu ajutorul invenţiei. Având în vedere că instalaţia brevetată de persoanele fizice realizează întreaga activitate a Uzinei de la Feldioara, despăgubirile ce ar fi putut fi solicitate ar fi presupus un efort financiar considerabil din partea companiei”.
Despre Dragne & Asociaţii
Dragne & Asociaţii este o societate de avocatură specializată, în principal, în litigii şi arbitraj. Dragne & Asociaţii a fost înfiinţată în luna iunie 2010 şi este condusă de cinci parteneri (Ion Dragne, Stelian Garofil, Delia Bosman, Andreia Oana Dumitrescu şi Daniel Cirstea), avocaţi cu o bogată experienţă, care ofera clienţilor o gamă completă de servicii juridice.
Cei cinci parteneri coordoneaza următoarele arii de practica: Litigii & Arbitraj, Drept Societar & Drept Comercial, Fuziuni şi Achiziţii, Restructurări & Insolvenţă, Executări Silite, Drept Fiscal, Dreptul Muncii, Drept Bancar & Financiar, Imobiliare & Construcţii, Proprietate Intelectuala, Concurenţă & Antitrust.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro