« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Încălcarea principiului prezumţiei de nevinovăţie
28.02.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este nelegală instituirea prin dispoziţiile Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1082/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii, a condiţiei obligatorii în sarcina candidaţilor la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager de spital, de a nu fi în curs de urmărire penală, întrucât aceste prevederi sunt în contradicţie cu principiul prezumţiei de nevinovăţie, consacrat de art. 28 alin. (11) din Constituţia României, conform căruia „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, persoana este considerată nevinovată”. În acest sens, Înalta Curte a precizat că recurentul-pârât (Ministerul Sănătăţii) are dreptul să instituie condiţii speciale pentru persoanele fizice care doresc să ocupe funcţia de manager în spitalele publice, însă dreptul său de apreciere nu poate fi exercitat arbitrar, fără o justificare rezonabilă, pentru că, potrivit art. 2 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 554/2004, exercitarea dreptului de apreciere al autorităţilor publice prin  încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor constituie exces de putere. (Decizia nr. 2170 din data de 4 mai 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios-administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea în parte a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1082/2010)

Corina CIOROABĂ

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Încălcarea principiului prezumţiei de nevinovăţie”

  1. Constantin STANCU spune:

    Frumos: exces de putere! Dar si adevarat! In Romania au murit oameni in 89 pentru acest principiu! Pe unii ii deranjeaza, nu pot manipula opinia publica! Felicitari judecatorilor pentru motivare!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.