Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Încălcarea principiului prezumţiei de nevinovăţie
28.02.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că este nelegală instituirea prin dispoziţiile Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1082/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii, a condiţiei obligatorii în sarcina candidaţilor la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager de spital, de a nu fi în curs de urmărire penală, întrucât aceste prevederi sunt în contradicţie cu principiul prezumţiei de nevinovăţie, consacrat de art. 28 alin. (11) din Constituţia României, conform căruia „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, persoana este considerată nevinovată”. În acest sens, Înalta Curte a precizat că recurentul-pârât (Ministerul Sănătăţii) are dreptul să instituie condiţii speciale pentru persoanele fizice care doresc să ocupe funcţia de manager în spitalele publice, însă dreptul său de apreciere nu poate fi exercitat arbitrar, fără o justificare rezonabilă, pentru că, potrivit art. 2 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 554/2004, exercitarea dreptului de apreciere al autorităţilor publice prin  încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor constituie exces de putere. (Decizia nr. 2170 din data de 4 mai 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios-administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea în parte a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1082/2010)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Încălcarea principiului prezumţiei de nevinovăţie”

  1. Constantin STANCU spune:

    Frumos: exces de putere! Dar si adevarat! In Romania au murit oameni in 89 pentru acest principiu! Pe unii ii deranjeaza, nu pot manipula opinia publica! Felicitari judecatorilor pentru motivare!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate