Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Marca europeană – este suficientă utilizarea într-un singur stat pentru a fi protejată?


1 martie 2013 | Felix TUDORIU
Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Inregistrarea unei marci comunitare are avantajul protectiei semnului de marca pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Totusi sunt si aspecte delicate. De exemplu, conform art. 15 din Regulamentul 40/94 care reglementeaza marca europeana, pentru mentinerea marcii este obligatoriu sa se bucure in terme de 5 ani de la inregistrare de „genuine use” – tradus in versiune romaneasca „utilizare importanta”.

O problema care s-a pus este aceea daca utilizarea intr-un singur stat a marcii comunitare reprezinta o „utilizare importanta” tinand seama ca marca comunitara nu este un instrument care sa inlocuiasca mecanismele de protectie a marcilor nationale.

In 19 decembrie 2012, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o hotarare importanta pe aceasta tema intr-o intrebare preliminara venita din Olanda. In concret un detinator de marca comunitara s-a opus inregistrarii unei marci la Biroul Beneluxului de Proprietate Intelectuala, pe motivul ca producea confuzie cu marca comunitara deja inregistrata. Biroul Beneluxului de Proprietate Intelectuala a respins opozitia aratand ca marca comunitara invocata nu fusese utilizata in afara spatiului national in termenul de 5 ani,  deci nu se bucura de protectie, nefiind indeplinita conditia de „genuine use”, invocand art. 15 din Regulament. Cazul a ajuns in justitie, urmat de o intrebare preliminara la CJUE pentru a dezlega aceasta problema de interpretare.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a precizat ca aspectul teritorial nu este o conditie distincta pentru a determina „genuine use”, insa poate fi un factor de apreciere asupra indeplinirii acestei conditii. Altfel spus, desi este de asteptat ca o marca comunitara sa fie utilizata intr-o arie mai larga decat cea a granitei nationale, acest lucru, al utilizarii dincolo de granitele nationale, nu este prin definitie necesar pentru a califica ca este vorba de o utilizare importanta a marcii comunitare sau nu. Curtea Europeana a aratat ca, in anumite conditii, chiar si o utilizare nationala poate satisface aceasta conditie de „genuine use”. Ramane in sarcina instantelor nationale sa precizeze, de la caz la caz la caz, daca aceste conditii sunt indeplinite in functie de circumstantele concrete ale pietei.

Felix TUDORIU

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro