Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal RNSJ
4 comentarii

Controversa aplicării art. 18 indice 1 CP când instanţa recurge la procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei conform art. 320 indice 1 CPP

28 februarie 2013 | Marius-Gabriel SĂNDULESCU

Dispoziţiile art. 320 indice 1 Cod procedură penală, introduse prin Legea nr. 202/25.10.2010 privind accelerarea procedurilor judiciare, au determinat, chiar de la începutul intrării în vigoare şi determină încă, o serie întreagă de întrebări, în rândul practicienilor dreptului procesual penal.

În ultima perioadă de timp însă, în circumscripţia mai multor curţi de apel din ţară, pe agenda şedinţelor de unificare a practicii, se regăseşte cu insistenţă întrebarea dacă aplicând art. 320 indice 1 Cod procedură penală, pe baza recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat, instanţele se pot opri la soluţia de achitare în conformitate cu art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. b indice 1 Cod procedură penală şi art. 18 indice 1 Cod penal.

Am simţit nevoia, din acest motiv, să exprim un punct de vedere, fiind convins că răspunsul la această întrebare nu trebuie căutat în afara textelor de lege în discuţie şi a ceea ce legiuitorul a voit să reglementeze.

Este deosebit de utilă, înainte de toate, observaţia că legiuitorul în art. 320 indice 1 Cod procedură penală foloseşte noţiunea de „infracţiune” atunci când se referă în alin. 4 şi 8 la fapta săvârşită de inculpat.

Una din trăsăturile esenţiale ale infracţiunii ce se degajă din art. 17 Cod penal este pericolul social, iar fapta care prezintă pericol social este orice acţiune sau inacţiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile arătate în art. 1 Cod penal şi pentru sancţionarea căreia este necesară aplicarea  unei pedepse.

Dimpotrivă, art. 18  indice 1 Cod penal este aplicabil faptelor care au adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege, sunt în mod evident lipsite de importanţă şi nu prezintă concret acel nivel ridicat de pericol social specific infracţiunii, textul de lege stabilind încă de la început că aceste fapte nu constituie infracţiuni.

Pe de altă parte, alin. 4 şi 7 ale art. 320 indice 1 Cod procedură penală se corelează cu textul art. 345 Cod procedură penală, pe baza căruia instanţa, de data aceasta în procedura ordinară, pronunţă condamnarea, constatând că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat.

Arbitraj comercial

Interviuri JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Referirea la infracţiune nu este deloc întâmplătoare, în alin. 7 stabilindu-se limitele reducerii de care beneficiază inculpatul în cazul recunoaşterii vinovăţiei, care se raportează la pedeapsa cu închisoare sau amendă, sancţiuni specifice numai faptelor ce constituie infracţiuni, prin urmare având un grad ridicat de pericol social.

În plus, prin O.U.G. nr. 121/22.12.2011 legiuitorul a simţit nevoia să adauge, la alin. 8 al art. 320 indice 1 Cod procedură penală, sintagma „constituie infracţiune”, astfel că instanţa nu aplică procedura simplificată atunci când probele de la urmărirea penală nu sunt suficiente pentru a stabili că fapta există, constituie infracţiune şi a fost comisă de inculpat.

Suntem de părere aşadar că această procedură simplificată, aşa cum se prezintă acum textul art. 320 indice 1 Cod procedură penală, face inoperantă achitarea pe lipsa pericolului social concret conform art. 10 lit. b indice 1 Cod procedură penală şi art. 18  indice 1 Cod penal şi singura soluţie la care se poate opri instanţa admiţând cererea inculpatului este aceea de condamnare, de altfel şi singura menţionată imperativ de alin. 7 din art. 320 indice 1 Cod procedură penală. În toate celelalte ipoteze ce nu pot să susţină condamnarea, instanţa are alternativa alin. 8 conform căruia cererea inculpatului este respinsă.

Marius-Gabriel SĂNDULESCU
Judecător, Preşedinte Secţie Penală Curtea de Apel Piteşti

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership