Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR. Dispoziții ale Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor declarate neconstituționale
28.02.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Content, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 27 februarie, Curtea Constituţională a dat publicităţii un comunicat privind admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate a modificărilor şi completărilor Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților şi al senatorilor.

Astfel:
‐  art. I  pct. 3, în ceea ce priveşte art. 7 alin. (2)  lit. d) din legea astfel cum a fost modificată, referitor la termenul de 45 de zile în care deputatul sau senatorul poate contesta la instanța de contencios administrativ raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate;
‐  art. I pct. 14, în ceea ce priveşte art. 191 alin. (1) şi (2) referitor la “Conflictul de interese”.

Dispozițiile din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților şi senatorilor constatate ca  fiind neconstituționale au următorul conținut:
Art. I pct. 3: Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Articolul 7 – Încetarea mandatului
„[…](2)  Încetarea mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilității are loc: […]
d) la expirarea unui termen de 45 de zile de la data luării la cunoştință a raportului de evaluare al Agenției Naționale de Integritate, termen în care deputatul sau senatorul poate contesta raportul la instanța de contencios administrativ.
Luarea la cunoştință se face prin comunicarea raportului Agenției Naționale de Integritate, sub semnătură de primire, către deputatul sau senatorul în cauză sau, în cazul în care refuză primirea, prin anunțul făcut de preşedintele de şedință în plenul Camerei din care face parte. ” Art.I  pct. 14: După  articolul 19 se introduce un nou articol, art. 191, cu următorul cuprins:
Articolul 191 – Conflictul de interese
„(1)  Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese se sancționează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din  care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni.
(2)  Deputatul sau senatorul poate contesta raportul la instanța de contencios administrativ într‐un termen de 45 de zile de la data luării la cunoştință a raportului de  evaluare al Agenției Naționale de Integritate. Luarea la cunoştință se face prin comunicarea raportului Agenției Naționale de Integritate, sub semnătură de primire, către deputatul sau senatorul în cauză, sau în cazul în care  refuză primirea, prin anunțul făcut de cătr  preşedintele de şedință în plenul Camerei din care face parte.[…]”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti