Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept civil Procedură civilă RNSJ
2 comentarii

Succinte considerații privind admisibilitatea acțiunii în revocarea (inopozabilitatea) actului de înstrăinare validat printr-o hotărâre judecătorească

28 februarie 2013 | JURIDICE.ro, Adrian HODIŞ

Este cunoscut faptul că, în genere, hotărârea judecătorească reprezintă un act eminamente jurisdicțional, deosebindu-se, astfel, de categoria actelor juridice civile care reprezintă o materializare a voinței uneia sau a mai multor persoane.

Este, de asemenea, notoriu și faptul că există situații în care, printr-o hotărâre judecătorească, instanța îl obligă pe pârât la încheierea unui anumit contract cu reclamantul, în caz de refuz, hotărârea urmând să țină loc de act autentic. Se poate observa că, în această situație, partea din dispozitivul hotărârii care dispune în acest sens reprezintă, practic, o „autentificare”, o validare a antecontractului deja existent între părțile din proces. Așa fiind, regimul juridic al hotărârii judecătorești ce ține loc de act autentic se aseamănă, din perspectiva efectelor juridice pe care este aptă a le produce, cu regimul juridic al contractelor autentificate de către un notar public.

În atare condiții, dacă un contract, deși autentificat de către notar, poate fi, prin ipoteză, afectat de motive de nulitate relativă ori absolută (de ex.: vicii de consimțământ, lipsa cauzei etc.) și anulat sau, după caz, constatat nul în consecință, s-a pus problema dacă această posibilitate există și în cazul contractelor la care consimțământul a fost suplinit prin hotărâre judecătorească.

În contextul în care legea și jurisprudența instanțelor din țară – cu unele excepții izolate, dar notabile –  tac cu privire la acest aspect, răspunsul pare să fie unul negativ: o hotărâre judecătorească fiind, așa cum arătat anterior, un act jurisdicțional, nu poate fi aneantizată decât exercitând căile extraordinare de atac de retractare prevăzute de lege, de către aceia în persoana cărora se verifică și condiția calității procesuale active (să fi fost parte în procesul respectiv). Singura excepție recunoscută este constatarea nevalabilităţii contractului de tranzacţie cuprins într-o hotărâre de expedient. „Aşa cum se poate observa, însă, din modul de reglementare a contestaţiei în anulare şi revizuirii, acest motiv nu este printre cele ce ar face admisibile astfel de căi de atac. Aceasta, deoarece art. 322 pct. 4 şi 5 C. pr. civ., reglementând motive de revizuire privind înscrisuri desfiinţate, se referă, fie la înscrisuri declarate false, fie la hotărâri judecătoreşti pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere. Desfiinţarea antecontractului pe motivul de nulitate absolută, respectiv cauza ilicită, avut în vedere de sentinţa civilă nr. 5115 din 24 decembrie 2008 a Judecătoriei Bistriţa, pronunţată în dosarul nr. 6508/190/2007 nu se încadrează în aceste motive” (decizia civilă nr. 445/R/2012 a Curții de Apel Cluj, secția I civilă).

Mai mult, prin decizia civilă nr. 456 R din 16.03.2010 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, s-a arătat cu temei: „Faptul că hotărârea ţine loc de contract nu semnifică decât o modalitate atipică de executare a obligaţiei de a face (de a încheia contract), dar nu schimbă natura convenţională a raportului juridic. Instanţa învestită cu acţiunea privind obligarea la încheierea contractului de vânzare-cumpărare a analizat exclusiv raportul juridic dintre părţile contractante, dar nu şi atitudinea subiectivă pretins frauduloasă a acestora în raport cu terţele persoane care ar putea fi prejudiciate.

Terţii vătămaţi printr-o asemenea transmisiune nu pot fi lipsiţi de posibilitatea de a invoca frauda săvârşită de părţile contractante (nu de către instanţa care a pronunţat hotărârea) şi de a pretinde pe calea acţiunii revocatorii să se constate inopozabilitatea actului juridic vătămător. Dacă s-ar interpreta altfel, acţiunea în obligarea la încheierea contractului de vânzare cumpărare ar putea deveni un instrument extrem de periculos în mâna celor care, evitând să încheie actul notarial susceptibil de anulare sau de revocare pe cale pauliană, ar folosi acţiunea pentru pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract tocmai cu scopul de a frauda interesele terţilor” (s.n.).

Notă: pentru prezentarea evoluției întregului proces finalizat prin pronunțarea deciziei civile nr. 456 R din 16.03.2010 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă mai sus citată, precum și pentru un comentariu aprobativ pe marginea acesteia, a se vedea D. Dobrev (cercetător științific), Simulație. Acțiune în constatarea simulării unui proces. Acțiune revocatorie (pauliană). Admisibilitate în Revista Română de Jurisprudență nr. 1/2012.

Adrian HODIŞ
Avocat colaborator al SCA Budușan & Asociații, Cluj-Napoca

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership