Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
Comunicate profesioniştiEvenimente programateOportunităţi de carieră

Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri – București, 19 martie 2013


28 februarie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Continuând seria evenimentelor dedicate Noilor Coduri, societatea de avocaţi Ţuca Zbarcea & Asociaţii şi Mediafax organizează marţi, 19 martie 2013, la Radisson Blu Hotel, conferinţa cu tema Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri.

Intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă la 15 februarie 2013 marchează o nouă etapă importantă în reforma sistemului judiciar din România. Noile reglementări oferă cadrul legal necesar pentru simplificarea şi accelerarea procedurilor în materie procesual-civilă şi contribuie la creşterea calităţii actului de justiţie, definind mijloacele necesare pentru asigurarea unei practici unitare.

Din perspectiva mediului de afaceri, o mare parte a disputelor deduse judecăţii instanţelor de drept comun izvorăşte din raporturile între profesionişti. Legiuitorul a păstrat mijloace şi proceduri judiciare reglementate în legislaţia anterioară, pe care le-a modificat, dar a introdus şi instituţii şi reguli noi, toate acestea cu scopul de a eficientiza actul de justiţie. Aceste modificări vor avea, pe lângă rolul de a conduce, cel puţin la nivel teoretic, la reducerea timpului de soluţionare a cauzelor şi un efect pozitiv asupra mediului de afaceri, în sensul reducerii costurilor suportate de justiţiabili.

Pentru magistraţi, avocaţi sau consilieri juridici, mediatori, dar şi executori judecătorești, noile reglementări necesită un efort nemaiîntâlnit de asimilare şi aplicare corectă. Poate cel mai important, atât pentru justiţiabili, cât şi pentru practicieni ai dreptului şi magistraţi, noile şi vechile reglementări ale Cod de Procedură Civilă vor coexista cel puţin până în 2016, dată la care se preconizează că procesele pe rolul instanţelor desfăşurate în temeiul vechiului Cod de Procedură Civilă se vor fi încheiat.

În acest scop, Ţuca Zbarcea & Asociaţii şi Mediafax organizează conferinţa cu tema Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri în cadrul căreia vor fi punctate principalele elemente de noutate introduse în materie procesual-civilă.

Program, teme & lectori
9.00 – 9.30: Welcome Coffee Break
9.30 – 11.30: SESIUNEA I
11.30 – 12.00: Coffee Break
12.00 – 13.30: SESIUNEA A II-A
13.30 – 14.00: Coffee Break
14.00 – 15.00: SESIUNEA A III-A
15.00 – 16.30: Networking Lunch

TEME

 • Mecanisme procedurale pentru asigurarea unei practici judiciare unitare
 • La răscrucea a două Coduri. Cum se schimbă procedura în faţa primei instanţe
 • Despre schimbările în materia competenţei instanţelor judecătoreşti
 • Căile de atac. Impactul noii reglementari asupra litigiilor dintre profesionişti
 • Noi reguli în materia popririi şi a executării silite imobiliare
 • Proceduri rapide de recuperare a creanţelor după 15 februarie 2013
 • Contestaţia la executare. Aspecte procedurale cu impact practic major

LECTORI

 • Dr. Mona PIVNICERU – Ministru, Ministerul Justiţiei
 • Prof. univ. dr. Gabriel BOROI – Rector, Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti, Membru al Comisiei de redactare a Noului Cod de Procedură Civilă şi a legii de punere în aplicare
 • Valentin MITEA *) – Preşedinte, Curtea de Apel Cluj, Membru al Comisiei de redactare a Noului Cod de Procedură Civilă
 • Lector univ. dr. Traian-Cornel BRICIU – Director Executiv, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor
 • Bogdan DUMITRACHE – Executor Judecătoresc, Formator la Institutul Naţional al Magistraturii
 • Robert ROŞU – Avocat asociat, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
 • Ioana HRISAFI – Avocat asociat, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
 • Ionuţ ŞERBAN – Avocat asociat, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
 • Christina VLĂDESCU – Avocat asociat, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
 • Ioana GELEPU – Avocat asociat, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
 • Dr. Alina UNGUREANU – Avocat senior, Ţuca Zbârcea & Asociaţii

*) Sub rezerva confirmării

STRUCTURA AUDIENŢEI

Circa 150 participanţi având structura următoare:

 • Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale
 • Reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei
 • Reprezentanţi ai CSM
 • Reprezentanţi ai caselor de avocatură şi firmelor de consultanţă
 • Reprezentanţii altor profesii juridice liberale, precum notar public, executor judecătoresc, mediator, practician în insolvenţă, evaluator
 • Reprezentanţi la nivel de top management şi consilieri juridici din cadrul companiilor active în toate industriile: energie, auto, retail, pharma, bănci, asigurări, investiţii, leasing, construcţii si imobiliare, logistică, etc.
 • Presă de specialitate

Detalii şi înscrieri aici.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii