Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bacău. Admitere contestație în anulare, achitare inculpati
01.03.2013 | Vlad FESAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Contestaţie în anulare admisă de Curtea de Apel Bacău – Secţia Penală. Aplicarea art. 74 indice 1 Cod penal infracţiunilor prevăzute de art. 6 din Legea 241/2005 şi de art. 303 din Legea 95/2006.

La instanţa de fond, inculpatul PC a fost condamnat, pentru infracţiunile prevăzute de art. 6 din Legea 241/2005 şi de art. 303 din Legea 95/2006, la 4 luni închisoare. Prin sentinţa penală a fost ridicat beneficiul suspendării condiţionate a unei pedepse anterioare, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă cu închisoarea de 10 luni în regim privativ de libertate. Prin aceeaşi sentinţă, co-inculpatul, persoana juridică N, a fost condamnat la plata unei amenzi. Pe latura civilă, s-a constatat faptul că nu mai există prejudiciu, acesta fiind achitat în cursul judecăţii.

Instanţa de recurs a menţinut soluţia Judecătoriei Bacău, respingând recursurile declarate de inculpat şi de persoana juridică – societatea comercială. Soluţia a rămas defintivă şi s-a emis un mandat de executare.

Soluţia a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, prin contestaţie în anulare, de inculpatul PC, reprezentat convenţional prin avocat Vlad Fesan din Baroul Bacău, care, în temeiul art. 386, lit. c Cod de procedură penală, a solicitat admiterea contestaţiei în anulare, şi, în rejudecarea recursului, achitarea în condiţiile aplicării unei amenzi administrative, care se înregistreaza în cazierul judiciar. Inculpatul a considerat că trebuia aplicat art. 74 indice 1, Cod penal, cu aplicarea art. 13 Cod penal.

Instanţa a admis contestaţia în anulare formulată de contestatoare, a desfiinţat în întregime decizia penală şi, în rejudecare, a admis recursurile declarate de recurentele inculpate, a casat sentinţa penală a Judecătoriei Bacău şi, în baza art. 11 pct. 2 lit. b raportat la art. 10 lit. i indice 1 Cod de procedură penală, art. 74 indice 1 Cod  penal şi art 13 Cod  penal, a încetat procesul penal pornit împotriva celor două inculpate întrucât există o clauză de nepedepsire prevăzută de lege. În baza art. 91 Cod penal, a aplicat inculpatelor sancţiunea de 1 000 lei amenda administrativă. A dispus anularea formelor de executare emise în baza sentinţei penale recurate şi emiterea altor forme de executare, noi, în baza prezentei decizii.

Instanţa a considerat fondate motivele de contestare ale inculpatului, apreciind că instanţa de recurs nu s-a pronunţat pe aplicabilitatea art. 74 indice 1, Cod penal, care prevedea în alin. 1: „în cazul săvârşirii infracţiunilor de … ori a unor infracţiuni economice prevăzute de legi speciale, prin care s-a pricinuit o pagubă, dacă, în cursul urmăririi penale sau a judecăţii, până la soluţionarea cauzei în primă instanţă, învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”, alin. 2 al aceluiaşi articol enunţând: „Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar”.

Art. 74 indice 1 a fost  introdus în vigoare între data de 1.10.2010, momentul intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010 a micii reforme şi data de 25.05.2011, când a fost declarat neconstituţional, fapta fiind săvârşită între iunie 2008 – februarie 2010. Astfel, îşi găseşte aplicarea art. 13  Cod penal: „în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea cea mai favorabilă”. Acest aspect fusese relevat în recurs, dar instanţa a examinat acoperirea prejudiciului doar din perspectiva art. 10 din Legea 241/2005.

Vlad FESAN
avocat, Baroul Bacău

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti