Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații

Etica și conformitatea în afaceri – București, 27 februarie 2013. Cum a fost

1 martie 2013 | JURIDICE.ro

Clauzele anticorupţie în contractele de achiziţii publice vor fi obligatorii

Miercuri, 27 februarie 2013, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii În România a organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, conferința – ”Etica și conformitatea în afaceri – 2013”. Evenimentul a reunit peste 90 de reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, ai sectorului neguvernamental, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice centrale cu scopul de a dezbate situația actuală din România dar şi politicile publice care pot stimula etica în afaceri şi conformitatea legală.

În cadrul conferinţei, a fost lansat raportul „Etica şi conformitatea în companiile din România” ce cuprinde răspunsurile celor mai importante companii din România la întrebări privind etica în interiorul companiilor şi poziţia acestor companii faţă de diverse propuneri de politici publice.

În cadrul dezbaterilor, cele mai importante companii din România, Ministerul Justiţiei şi Autoritatea Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) s-au declarat de acord cu introducerea de caluze anticorupţie în contractele dintre instituţiile publice şi firmele private. Această propunere de politică publică a fost solicitată de peste 62% din companiile care au participant la cercetarea CRJ. Introducerea de clauze anticorupţie în contracte a fost solicitată de 72% din companiile cu capital românesc şi 57% din companiile cu capital străin.

Cerinţe noi pentru companiile care participă la licitaţiile publice

În deschiderea conferinţei, Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) a declarat că sectorul public şi mediul de afaceri trebuie să lucreze împreună pentru consolidarea integrităţii publice în România „cultura integrităţii şi etica nu se construiesc de azi pe mâine”. În continuare, Esther Blythe, şef adjunct de misiune la Ambasada Marii Britanii, a declarat că „Noi vrem să vedem un mediu de afaceri integru şi de succes (în România), care să atragă mai mulţi investitori britanici. Se spune că Regatul Unit are cea mai dură legislaţie anticorupţie din lume dar nici nu vă imaginaţi discuţiile intense cu comunitatea de afaceri anterioare adoptării acestei legislaţii”.

Cornel Călinescu, şeful Oficiului Naţional de Prevenire Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite Infracţiuni a anunţat intenţia Ministerului Justiţiei de a asana legisalaţia României: „Avem peste 14.000 de acte normative ce trebuie respectate de fiecare cetăţean. În 2 ani vrem să reducem numărul acestor acte normative la mai puţin de jumătate”.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Programul complet împreună cu fotografii şi înregistrări video de la conferinţă sunt disponibile pe pagina de Internet a conferinței guvernmaibun.ro.

În finalul conferinţei, Radu Nicolae, director de program la Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a prezentat principalele constatări ale cercetării desfăşurate de CRJ în pregătirea conferinţei. Astfel, companiile care au participat la această cercetare au împreună 68,549 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală în anul 2011 de 9,876,230,614 Euro reprezentând puţin peste 7,24 % din produsul intern brut al României pentru anul 2011. 66% din aceste companii au capital străin iar 34% sunt companii cu capital românesc.

În privinţa elementelor unui sistem de conformitate, 77% din companiile care au răspuns chestionarului CRJ au proceduri interne anti-mită, 75% au proceduri privind conflictele de interese, 70% au un cod de etică, 68% au mecanisme interne de sesizare anonimă a incidentelor de natură etică, 40% au un ofiţer de conformitate şi doar 36% au desfăşurat în 2012 cursuri interne de etică. Însă, dacă analizăm aceste date separat pe tipul de capital, companiile cu capital străin au proceduri mai bine dezvoltate decât companiile cu capital românesc. Companiile care au răspuns chestionarului CRJ s-au declarat în majoritate de acord cu reglementarea obligativităţii existenţei unui program intern de conformitate pentru toate societăţile comerciale care participă la proceduri de achiziţii publice.

Contact
Pentru mai multe informații vă rugăm contactați Centrul de Resurse Juridice (CRJ).
Persoană de contact: Radu Nicolae, Manager de program, e-mail: rnicolae@crj.ro. tel.: (+4) 021-212-06-90.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership