Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Etica și conformitatea în afaceri – București, 27 februarie 2013. Cum a fost
01.03.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Clauzele anticorupţie în contractele de achiziţii publice vor fi obligatorii

Miercuri, 27 februarie 2013, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii În România a organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, conferința – ”Etica și conformitatea în afaceri – 2013”. Evenimentul a reunit peste 90 de reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, ai sectorului neguvernamental, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice centrale cu scopul de a dezbate situația actuală din România dar şi politicile publice care pot stimula etica în afaceri şi conformitatea legală.

În cadrul conferinţei, a fost lansat raportul „Etica şi conformitatea în companiile din România” ce cuprinde răspunsurile celor mai importante companii din România la întrebări privind etica în interiorul companiilor şi poziţia acestor companii faţă de diverse propuneri de politici publice.

În cadrul dezbaterilor, cele mai importante companii din România, Ministerul Justiţiei şi Autoritatea Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) s-au declarat de acord cu introducerea de caluze anticorupţie în contractele dintre instituţiile publice şi firmele private. Această propunere de politică publică a fost solicitată de peste 62% din companiile care au participant la cercetarea CRJ. Introducerea de clauze anticorupţie în contracte a fost solicitată de 72% din companiile cu capital românesc şi 57% din companiile cu capital străin.

Cerinţe noi pentru companiile care participă la licitaţiile publice

În deschiderea conferinţei, Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) a declarat că sectorul public şi mediul de afaceri trebuie să lucreze împreună pentru consolidarea integrităţii publice în România „cultura integrităţii şi etica nu se construiesc de azi pe mâine”. În continuare, Esther Blythe, şef adjunct de misiune la Ambasada Marii Britanii, a declarat că „Noi vrem să vedem un mediu de afaceri integru şi de succes (în România), care să atragă mai mulţi investitori britanici. Se spune că Regatul Unit are cea mai dură legislaţie anticorupţie din lume dar nici nu vă imaginaţi discuţiile intense cu comunitatea de afaceri anterioare adoptării acestei legislaţii”.

Cornel Călinescu, şeful Oficiului Naţional de Prevenire Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite Infracţiuni a anunţat intenţia Ministerului Justiţiei de a asana legisalaţia României: „Avem peste 14.000 de acte normative ce trebuie respectate de fiecare cetăţean. În 2 ani vrem să reducem numărul acestor acte normative la mai puţin de jumătate”.

Programul complet împreună cu fotografii şi înregistrări video de la conferinţă sunt disponibile pe pagina de Internet a conferinței guvernmaibun.ro.

În finalul conferinţei, Radu Nicolae, director de program la Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a prezentat principalele constatări ale cercetării desfăşurate de CRJ în pregătirea conferinţei. Astfel, companiile care au participat la această cercetare au împreună 68,549 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală în anul 2011 de 9,876,230,614 Euro reprezentând puţin peste 7,24 % din produsul intern brut al României pentru anul 2011. 66% din aceste companii au capital străin iar 34% sunt companii cu capital românesc.

În privinţa elementelor unui sistem de conformitate, 77% din companiile care au răspuns chestionarului CRJ au proceduri interne anti-mită, 75% au proceduri privind conflictele de interese, 70% au un cod de etică, 68% au mecanisme interne de sesizare anonimă a incidentelor de natură etică, 40% au un ofiţer de conformitate şi doar 36% au desfăşurat în 2012 cursuri interne de etică. Însă, dacă analizăm aceste date separat pe tipul de capital, companiile cu capital străin au proceduri mai bine dezvoltate decât companiile cu capital românesc. Companiile care au răspuns chestionarului CRJ s-au declarat în majoritate de acord cu reglementarea obligativităţii existenţei unui program intern de conformitate pentru toate societăţile comerciale care participă la proceduri de achiziţii publice.

Contact
Pentru mai multe informații vă rugăm contactați Centrul de Resurse Juridice (CRJ).
Persoană de contact: Radu Nicolae, Manager de program, e-mail: rnicolae@crj.ro. tel.: (+4) 021-212-06-90.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti