Secţiuni « Articole » RNSJ
RNSJ - Revista de note şi studii juridice
Condiţii de publicareDespre revistă
Note de studiuStudii

ICCJ. Expertiză efectuată cu nerespectarea Standardelor internaţionale de evaluare


5 martie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acordarea de despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001 pentru imobilele preluate în mod abuziv care nu se pot restitui în natură, nu se poate face în baza unei expertize tehnice judiciare care nu respectă criteriile şi condiţiile prevăzute de Standardele internaţionale de evaluare GN1 – Evaluarea proprietăţii imobiliare. În speţă, expertul tehnic judiciar a luat ca reper esenţial o hotărâre a consiliului local prin care autoritatea publică a aprobat achiziţionarea unei suprafeţe de 3.012 m.p, pentru realizarea unor obiective de utilitate publică, în timp ce suprafaţa de teren în cauză este de 608 m.p. De asemenea, în cauză expertul a ignorat faptul că în perioada respectivă şi ulterioară, piaţa imobiliară a cunoscut un recul important, atât în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor (92%), cât şi în ceea ce priveşte preţurile practicate (peste 65%). Prin urmare, reţinând că soluţia înstanţei de fond a încălcat prevederile art. 10 alin. (7) din Legea nr. 10/2001, întrucât expertiza judiciară a fost efectuată cu nerespectarea Standardelor internaţionale de evaluare GN1 – Evaluarea proprietăţii imobiliare, Înalta Curte a admis recursul, a desfiinţat soluţia primei instanţe, respingând acţiunea ca neîntemeiată. (Decizia nr. 219 din 19 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii