Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la concediere. UPDATE: Curtea s-a declarat necompetentă
31.07.2014 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust

31 iulie 2014: Curtea de Justiție s-a considerat ca fiind necompetentă în mod vădit. Pentru cuprinsul ordonanței, în limba franceză, a se vedea aici. De reținut că instanța de contencios constituțional din Ungaria a declarat neconstituțională dispoziția în baza căreia s-au făcut acele concedieri (paragr. 8), însă doar pentru viitor, decizia neproducând efecte pentru cauzele pendinte. Ca atare, judecătorul național a sesizat CJUE, sperând să obțină o aplicare retroactivă analoagă unei declarații de neconstituționalitate.

***

4 martie 2013: Judecătorul maghiar se întreabă dacă articolul 30 din Carta DFUE are ca obiect doar garantarea existenței unei căi de atac împotriva unei concedieri considerate a fi nelegale sau nejustificate sau dacă poate garanta existența obligației ca la momentul concedierii, motivele să fie comunicate nepermițând o justificare doar ulterior, în procedura contencioasă. (cauza Nagy C-488/12, C-489/12C-490/12C-491/12C-526/12)

Situația de fapt:

1. Concediere nejustificată

2. Concediere fără motiv invocat

3. Funcționar al unui organism al administrației publice care a fost concediat în temeiul unei dispoziții din legislația privind statutul funcționarilor de stat referitoare la încetarea activității organismului public.

Dispoziții incidente:

Articolul 30 din Carta DFUE 

Protecția în cazul concedierii nejustificate 

Orice lucrător are dreptul la protecție împotriva oricărei concedieri nejustificate, în conformitate cu dreptul Uniunii și cu legislațiile și practicile naționale. 

Explicaţie cu privire la articolul 30 – Protecţia în cazul concedierii nejustificate

Acest articol este inspirat din articolul 24 litera (a) din Carta socială revizuită. A se vedea şi Directiva 2001/23/CE privind protecţia drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, unităţi sau părţi de întreprinderi sau unităţi şi Directiva 80/987/CEE privind protecţia lucrătorilor salariaţi în cazul insolvabilităţii angajatorului, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2002/74/CE.

Precizăm că, la o primă vedere, situația de fapt nu intră în domeniul de aplicare al dreptului UE și deci nici în domeniul de aplicare general al Cartei DFUE (a se vedea articolul 51 din Carta DFUE).

Mihaela MAZILU-BABEL

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la concediere. UPDATE: Curtea s-a declarat necompetentă”

  1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    Curtea s-a considerat ca fiind necompetentă în mod vădit. Pentru cuprins ordonanță în limba franceză, a se vedea aici. Am sugerat deja acest răspuns, ce era, de altfel, evident.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.