Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Instanţa competentă să soluţioneze excepţia de nelegalitate ridicată după 15 februarie 2013 într-un litigiu demarat anterior intrării în vigoare a NCPC
04.03.2013 | Mircea URSUȚA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Schimbarea principiului de aplicare în timp a legii de procedură adusă de Noul cod de procedură civilă şi, cu caracter tranzitoriu, de Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a NCPC, poate ridica, în practică, anumite probleme legate de aplicarea în timp a unor dispoziţii de procedură din legile speciale modificate prin Legea nr. 76/2012.

Una dintre aceste probleme o reprezintă întrebarea dacă, excepţia de nelegalitate invocată după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 prin Legea nr. 76/2012, într-un proces pornit în temeiul vechiului cod de procedură civilă, va fi soluţionată de către instanţa investită cu judecata cauzei pe fond sau tot de către instanţa de contencios administrativ, în condiţiile în care, potrivit noii formulări a articolului 4 din Legea nr. 554/2004, excepţia de nelegalitate va fi soluţionată de către instanţa în faţa căreia a fost invocată excepţia[1].

Pentru  a lămuri acest aspect trebuie să facem referire atât la dispoziţiile art. 3 alin 2 din Legea nr. 76/2012, potrivit cărora procesele începute prin cereri depuse, în condiţiile legii, la poştă, unităţi militare sau locuri de deţinere înainte de data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă rămân supuse legii vechi, chiar dacă sunt înregistrate la instanţă după această dată, cât şi la prevederile art 192 din NCPC, conform cărora procesul începe prin înregistrarea cererii la instanţă, în condiţiile legii.

Conform dispoziţiilor tranzitorii cuprinse în articolul 3 din Legea nr. 76/2012,  unui proces nu îi vor putea fi aplicabile niciodată ambele coduri de procedură civilă – un litigiu pornit înainte de 15 februarie 2013 va fi finalizat conform dispoziţiilor vechiului cod de procedură civilă, nici o dispoziţie a noului cod neputându-i fi aplicabilă[2].

Astfel, în contextul noului principiu al procedurii civile potrivit căruia procesul se încheie sub aceeaşi lege de procedură sub care a şi  început, modificările în materia soluţionării excepţiei de nelegalitate vor fi aplicabile doar litigiilor pornite ulterior intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă.

Prin invocarea  unei excepţii de nelegalitate nu se declanşează un nou litigiu în condiţiile art. 192 NCPC care să fie supus dispoziţiilor legale în vigoare la data declanşării sale, ci se rezolvă doar un incident procedural, care, în procesele pornite după 15 februarie 2013, va fi soluţionat de către instanţa care soluţionează litigiul principal în cadrul căruia va fi invocată excepţia.

În susţinerea acestui punct de vedere poate fi adus ca un argument esenţial efectul relativ pe care îl produce admiterea unei excepţii de nelegalitate, respectiv înlăturarea efectelor actului administrativ strict în litigiul de fond.

Astfel, toate excepţiile de nelegalitate invocate în litigii aflate pe rol la data intrării în vigoare a Noului Cod de procedură civilă şi a Legii nr. 76/2012 vor trebui să  fie soluţionate de către  instanţele de contencios administrativ, numai excepţiile de  nelegalitate invocate în litigii pornite după 15 februarie 2013 urmând a fi soluţionate conform dispoziţiilor legale modificate prin Legea nr. 76/2012.

Elementul esenţial în soluţionarea acestei probleme constă în faptul că atât NCPC cât şi Legea nr. 76/2012 consacră o schimbare fundamentală cu privire la principiul aplicării în timp a legii de procedură, principiul aplicării imediate a legii de procedură civilă noi încetându-şi aplicabilitatea odată cu abrogarea vechiului cod de procedură civilă.

Din 15 februarie 2013, cu aplicabilitate atât pentru viitoarele schimbări legislative  (art. 24-27 NCPC) cât şi pentru conflictul în timp între dispoziţiile vechiului şi respectiv noului cod de procedură civilă (art. 3 din Legea nr. 76/2012) principiul aplicării în timp a legii de procedură poate fi rezumat în sensul că legea de procedură sub care începe procesul este şi legea de procedură sub care se încheie procesul.

Ca atare, nu este important momentul invocării excepţiei (înainte sau după intrarea în vigoare a noilor reglementări), ci data la care a început procesul de fond în care a fost invocată excepţia.

Astfel, în situaţia în care excepţia este invocată după intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, într-un litigiu aflat pe rol la data intrării în vigoare a NCPC şi a modificărilor Legii nr. 554/2004, instanţa în faţa căreia s-a invocat excepţia va trebui să suspende cauza şi să sesizeze instanţa de contencios competentă potrivit vechii reglementări.

Mai precis, dispoziţiile articolului 4 din Legea nr. 554/2004,  în forma în vigoare la momentul declanşării litigiului în care a fost invocată excepţia  vor continua să se aplice tuturor proceselor aflate pe rol la data de 14 februarie 2013.

O soluţie contrară nu poate avea justificare, deoarece principiul aplicării imediate a legii de procedură noi a fost abrogat odată cu vechiul cod de procedură civilă.


[1] Pentru o expunere mai detaliată a modificărilor legislative în materie a se vedea B. Buta, Scurte consideraţii privind execepţia de nelegalitate în lumina Noului Cod de procedură civilă şi a legii de punere în aplicare a acestuia, în Studia Universitatis Babeş-Bolyai, Seria Jursiprudentia, nr. 4/2012; M. Ursuţa, Consideraţii cu privire la modificările aduse procedurii contenciosului administrativ prin Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Noului Cod de procedură civilă, în Curierul Judiciar, nr. 6/2012, pp. 350-356.
[2] Pentru o analiză pertinentă a acestui principiu a se vedea L. Zidaru, T. Briciu, Observaţii privind unele dispoziţii de drept tranzitoriu şi de punere în aplicare a NCPC, publicat în Revista de note și studii juridice, 19 februarie 2013.


dr. Mircea URSUȚA
lector, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea
avocat, Baroul Bihor

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate