BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Mediu
CărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

OUG privind timbrul de mediu pentru autovehicule

05.03.2013 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 119 din data de 4 martie 2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ordonanta de urgenta instituie, incepand cu data de 15 martie 2013, timbrul de mediu pentru autovehicule, care va inlocui actuala taxa auto.

Timbrul se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3  si se calculeaza in functie de emisia de dioxid de carbon, luata in calcul in intregime pentru timbru fata de 30% pana in prezent, inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.

Noul timbru de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3. Pentru masinile cu tehnologii mai slabe – non-Euro, Euro 1 si Euro 2, timbrul de mediu va scadea foarte mult fata de nivelul actual al taxei auto.

Taxa se calculeaza diferit pentru masinile cu motoare pe benzina si pentru cele cu motoare diesel.

Timbrul de mediu va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere. Persoanele care au platit actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu.

Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele apartinand misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, autoturismele apartinand persoanelor cu dizabilitați, autovehiculele fortelor armate, fortelor de securitate ale statului, de politie, jandarmerie, politie de frontiera, pompieri si ambulante, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride si electrice, autovehiculele intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit, autovehiculele destinate competitiilor sportive, cele dobandite prin partaj si cele dobandite prin mostenire, in cazul in care acesta a intervenit in intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Pentru autovehiculele care fac parte din categoria celor hibride si electrice timbrul de mediu nu se datoreaza.

Persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un ecotichet cu valoare nominala de 12.000 lei, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat.


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.