Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Reiterez: bună, mai puţin bună… dar măcar stabilă să fie…
05.03.2013 | Adrian-Cătălin USCOV

Atât în presă, cât si la conferinţele axate pe domeniul energiei toţi se plâng de un aspect care pare că este lăsat în urmă de factorii de decizie, si anume, lipsa stabilităţii legislative.

Tind să le dau dreptate, având în vedere că mai toţi investitorii care au apelat la serviciile noastre ori au început să ne solicite monitorizarea extrem de atentă şi analiza imediată a consecinţelor proiectelor legislative pentru a-şi adapta strategia de investiţii, ori ne întreabă dacă li se aplică şi lor noile reglementări în domeniul energiei…. cu speranţa că vor primi un răspuns negativ.

Bineînţeles, nu cred că trebuie să mai aduc argumente prin care să conving că un investitor are nevoie în primul rând de stabilitate, indiferent dacă este vorba de cea economică, legislativă, de forţă de muncă etc. În al doilea rând, nu sunt convins că România a trecut peste consecinţele crizei economice, cum nici măcar nu cred că cineva poate previziona sfârşitul acesteia pentru a le putea analiza post factum, iar schimbările survenite nu pot aduce decât neîncrederea investitorilor care, mai departe, acţionează ca un bumerang asupra economiei.

Deşi România adoptă tot felul de strategii de dezvoltare aşa-zis durabile în domeniul energiei, acestea ori sunt modificate odată cu schimbarea ministrului de resort, ori nu sunt corelate cu strategiile stabilite la nivel european sau cu strategiile cu care interacţionează, cum ar fi cea în domeniul protecţiei mediului înconjurător.

Până acum toate soluţiile legislative nu au acţionat decât ca remedii temporare a unor deficiente în sistem, dar nu s-a procedat la o analiză profundă a resurselor antrenate, a consecinţelor rezultate în urma adoptării şi, cu atât mai puţin, la consultarea serioasă a investitorilor.

Aşa cum a precizat la un moment dat şi Eric Stab, preşedinte şi director general la GDF Suez România: „Decizia de a investi depinde de cadrul de pe piaţă şi de semnalele pe care le primim de la autorităţi. Sper că autorităţile vor înţelege că predictibilitatea, stabilitatea şi transparenţa sunt importante. Altfel, mă tem că potenţialul imens de resurse al României va rămâne o promisiune nerealizată”.

De exemplu, jucătorii de pe piaţa de energie au fost foarte afectaţi încă de la începutul anului de introducerea taxei pe monopolul natural, imediat fiind înregistrate numeroase nemulţumiri legate în principal de lipsa comunicării bilaterale dintre autorităţi şi investitori, iar consecinţa a fost că aceştia din urmă au fost luaţi prin surprindere şi previziunile lor financiare pentru următorii 5 ani au fost date peste cap.

Nu mai puţin adevărat este că se caută resurse care să alimenteze bugetul României pentru a preveni eventuale rupturi în alte sectoare de activitate care ar avea impact şi asupra sectorului energiei, dar în genere lipsa de transparentă creează frustrări pe piaţă si vor duce inevitabil la pierderea investitorilor din domeniu.

Dacă m-ar întreba careva care ar fi primele două lucruri la care m-aş gândi pentru a face din energie un magnet constant de investiţii, acelea ar fi:

– consultarea cu investitorii pentru a stabili şi integra nişte valori comune în viitoarele proiecte legislative şi a identifica schimbările cu potenţial de risc redus pentru aceştia, dar cu potenţial ridicat pentru bugetul României si, nu în ultimul rând, 

– un plan de strategie durabilă care să antreneze stabilitate legislativă pentru ca investitorii să-şi poată face un forecast previzibil şi să-si reinvestească profitul în siguranţă.

Adrian-Cătălin USCOV
Senior Associate BOȘTINĂ ȘI ASOCIAȚII

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.