Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un membru CSM
06.03.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Ca răspuns la solicitări ale reprezentaților mass-media, formulate în baza Legii nr. 544/2001, Biroul de informare și relații publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față N. A.-T., judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine un avantaj material (10 acte materiale), infracțiune prev. de art. 132 din Legea 78/2000,
– fals intelectual (5 acte materiale),
– participație improprie la uz de fals (5 acte materiale) și
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 acte materiale),
toate în formă continuată.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012, inculpatul N. A.-T. a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii și diurnă de detașare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială și asociate pe baza unor documente justificative falsificate.
Pentru a-și disimula absențele de la serviciu, inculpatul N. A.-T. a participat la întocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezență și a cinci cereri de decont de diurnă, câte una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012.
Sumele au fost încasate nejustificat de magistrat, în condițiile în care, ordonatorul principal de credite al CSM nu a avut reprezentarea că documentele respective conțin date nereale.

La data de 5 martie 2013, inculpatului N. A.-T. i s-au adus la cunoștință acuzațiile, drepturile și obligațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 și art. 70 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti