CSM despre radierea sancţiunilor disciplinare aplicabile magistraţilor
7 martie 2013 | JURIDICE.ro
Membrii Comisiei nr. 1 Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare a CSM au luat in discutie cererea formulata de Daniela Roxana Pintiliasa, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, privind radierea sanctiunilor disciplinare aplicate judecatorilor si procurorilor.
Membrii Comisiei si-au insusit punctul de vedere al DLDC in sensul ca regimul sanctiunilor disciplinare aplicabile magistratilor este prevazut de Legea nr. 303/2004 care contine dispozitii specifice, derogatorii in raport cu prevederile Codului Muncii.
S-a apreciat ca, de lege lata, nu este posibila radierea acestor sanctiuni si ca este necesara modificarea Legii nr. 303/2004 dupa cum urmeaza:
– la art. 53, alin. 3 sintagma „nu au fost niciodata sanctionati disciplinar ” va fi inlocuita cu sintagma „nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 5 ani”;
– dupa art. 101 se va introduce un nou articol, articolul 101 indice 1, cu urmatorul cuprins: „(1) Sanctiunea disciplinara se radiaza daca in termen de 5 ani de la aplicarea acesteia judecatorul sau procurorul sanctionat nu a savarsit o noua abatere disciplinara. (2) Radierea sanctiunii disciplinare se dispune de sectiile Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice.”
Cu aceste observatii Comisia a decis integrarea textelor propuse in lucrarea avand ca obiect propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004 si transmiterea unui raspuns petitionarei Pintiliasa Daniela Roxana.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro