Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Mureș. Tentativă de viol vs. corupție sexuală
07.03.2013 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal, Jurisprudență Tribunale, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul Mureș a hotărât că fapta inculpatului de a săruta pe gură o fetiță în vârstă de 9 ani, apoi de a-i ridica tricoul și de a o săruta în zona abdomenului, iar în cele din urmă de a-i lua mâna acesteia și a o pune pe organul său genital întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie sexuală, prevăzută şi pedepsită de art. 202 alin. 1 Cod Penal. Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reținut că:
prin Decizia nr. III/2005 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiile Unite a admis recursul în interesul legii şi, în aplicarea dispoziţiilor art. 197 alin. 1, cu referire la art. 198 şi art. 201 C.pen., a statuat că:
„prin act sexual de orice natură susceptibil a fi încadrat în infracţiunea de viol, prevăzută de art. 197 din Codul penal, se înţelege orice modalitate de obţinere a unei satisfacţii sexuale prin folosirea sexului sau acţionând asupra sexului, între persoane de sex diferit sau de acelaşi sex prin constrângere sau profitând de imposibilitatea persoanei de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa”.
Prin prisma laturii obiective, elementul material al infracţiunii de corupţie sexuală se realizează printr-o acţiune constând în săvârşirea unor acte cu caracter obscen asupra unui minor sau în prezenţa unui minor. Actele cu caracter obscen constau în diferite gesturi prin care se sugerează aspecte intime ale vieţii sexuale.
Este adevărat că acţiunea inculpatului, materializată în sărutatul părţii vătămate, un copil în vârstă de aproape 9 ani, pe gură şi pe burtă, după care acuzatul a luat mâna fetiţei şi a pus-o pe penisul lui, reprezintă acte cu caracter obscen şi cu tentă sexuală, însă (…), nici una dintre aceste acţiuni nu plasează conduita inculpatului în sfera noţiunii de act sexual, susceptibil de a fi încadrat în infracţiunea de viol, aşa cum ea a fost definită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia mai sus menţionată. În aceeaşi ordine de idei, (…) acţiunea inculpatului constând în luarea şi punerea mâinii fetiţei pe propriile organe genitale a avut o durată extrem de redusă şi această simplă palpare neurmată de nicio altă activitate, nu poate avea semnificaţia unui act sexual. (Sentința penală nr. 168 din 2 decembrie 2011 pronunţată de Secţia penală a Tribunalului Mureș având ca obiect violul/art. 197 C.P., potrivit portalului instanțelor).

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti