CJUE. Statistici judiciare 2012
7 martie 2013 | JURIDICE.ro
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat publicităţii un comunicat cu privire la Statistici judiciare 2012: consolidarea rezultatelor obținute în acești ultimi ani.
Curtea de Justiție
În 2012, Curtea a soluționat 595 de cauze și a fost sesizată cu 632 de cauze noi. Numărul de cauze introduse continuă să fie foarte ridicat și ocupă, în istoria Curții, a doua poziție în rândul celui mai ridicat număr de cauze introduse în decursul unui an. Deși a scăzut cu aproximativ 8 % în raport cu anul 2011 (688 de cauze introduse), acest lucru se explică în principal printr-o ușoară scădere, în raport cu anul trecut, a numărului de recursuri introduse împotriva hotărârilor Tribunalului. În ceea ce privește trimiterile preliminare înregistrate, numărul acestora în 2012 este al doilea ca mărime atins vreodată în toată istoria Curții. Referitor la durata procedurilor, datele statistice sunt foarte pozitive. În ceea ce privește situația specifică a trimiterilor preliminare, această durată se ridică la 15,7 luni. Astfel, în 2012, durata medie de soluționare a trimiterilor preliminare a atins nivelul istoric cel mai scăzut. În privința acțiunilor directe și a recursurilor, durata medie de soluționare a fost de 19,7 luni și, respectiv, de 15,3 luni.
Tribunalul
Tribunalul se poate felicita pentru reușita de a fi consolidat veritabilul salt cantitativ efectuat în 2011. Astfel, în 2012, au fost soluționate 688 de cauze (ceea ce constituie cel mai bun rezultat de la înființarea instanței după cel obținut în 2011). Atingerea unui nou nivel de productivitate judiciară, care își are originea în multiplele reforme interne puse în aplicare în acești ultimi ani și care produc creșteri cumulate în materie de eficacitate, a făcut posibilă o reducere istorică a numărului de cauze pendinte (reducere cu 71 de cauze, respectiv o scădere cu mai mult de 5 %), profitând de o scădere punctuală a cauzelor introduse, în număr de 617 în acest an (respectiv o reducere de aproape 15 %). Pe de altă parte, durata procedurii a scăzut sensibil, la o durată medie de 24,8 luni, respectiv o reducere cu 1,9 luni în raport cu 2011.
Tribunalul Funcției Publice
Spre deosebire de celelalte instanțe, statisticile judiciare ale Tribunalului Funcției Publice arată în 2012 o nouă creștere a numărului de cauze introduse (178) în raport cu anul trecut (159). Acest număr este astfel în creștere constantă din 2008. Cât privește numărul cauzelor soluționate (121), acesta înregistrează o descreștere netă în raport cu cel de anul trecut (166), care constituia, este adevărat, cel mai bun rezultat din punct de vedere cantitativ al Tribunalului Funcției Publice de la înființarea sa. Această descreștere se explică prin schimbarea produsă la sfârșitul anului 2011 în compunerea Tribunalului. Astfel, dat fiind timpul necesar pentru instrumentarea și soluționarea acțiunilor, judecătorii nou-numiți au putut să ajungă la deplinul randament numai după mai multe luni de activitate. Durata medie a procedurii nu s-a modificat însă mult (14,8 luni în 2012 față de 14,2 luni în 2011).
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro