Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Şcoala de primăvară. Ziua 1
07.03.2013 | Alexandru VLASTON

JURIDICE - In Law We Trust

Într-o zi de luni, când nu așteptam nimic special ci doar mă plimbam dintr-o sală de curs în alta, în stilul „Dead man walking” precum toți studenții de la Drept ce vin după o noapte în care au învățat la Civil, am primit un telefon în care mi s-a facut o propunere interesantă, „o ofertă pe care nu o poți refuza” cum ar spune Nașul.
Mi s-a propus să particip la Școala de primăvară Erasmus „Human trafficking, Public Health and Law” în Siena, alături de doamna lector universitar Silvia Tăbuşcă și de echipa de studenți a Universității Româno-Americane, propunere la care am răspuns cu un categoric DA. În această conferință sunt înscriși un grup de studenți din Germania (Universitatea din Dresden), unul din Cehia (Universitatea din Brno) unul din Italia (Universitatea din Siena) și noi care reprezentăm Universitatea Româno-Americană.

Trecând peste detaliile călătoriei, am ajuns luni, 4 martie, în Siena și am intrat direct în pâine cu introducerea în tot ceea ce presupune cursul ” Human trafficking, Public Health and Law” apoi am mers fiecare la camerele noastre să ne odihnim pentru o nouă zi cu cursuri de la 09:00 până la 18:00.

Marţi am început primul curs așa cum era stabilit în program, la ora 09:00, alături de domnul prof. Siegfried Wiessner de la Universitatea St. Thomas din Florida.
Cursul a fost unul introductiv și s-a discutat despre principiile dreptului, ce este acesta, scopul său, Dreptul Internaţional toate acestea îmbinându-se foarte bine într-o discuție liberă unde noi trebuia să venim cu idei și argumente, să răspundem la întrebari, iar la rândul nostru să punem întrebări.
Am observat stilul de predare diferit al profesorilor străini, interactiv, care iti captează atenția și care te face să îți dorești să înveți mai mult despre domeniul respectiv.

Al doilea curs a fost susţinut de către domnul prof. dr. Wilhelm Kirch de la Universitatea din Dresden, Germania.
Tema cursului a fost „Migratia și bolile mintale”, ramură ce aparține de domeniul Sănătății publice.
Sănătatea publică este o materie nouă ce se predă în Germania, iar însăși scopul ei este acela de a preveni cauzele diferitelor boli și de a promova în societate metodele corecte de a te proteja de anumiți factori daunători sănătății tale.
Diferența dintre sănătatea publică și medicină este aceea că sănătatea publică se concentreaza pe un număr mare de persoane, pe când medicina doar pe o anumită persoană.
În curs s-a discutat despre migrația esticilor în Germania, apoi am luat alte exemple de migrații și totul s-a transformat într-o discuție liberă, vorbind fiecare din propria experiență sau din propriile păreri și informații.
Mulți oameni care migrează către Germania, potrivit unui studiu, din cauza negăsirii unui loc de munca, singurătate sau neadaptare în societate, ating la un momentdat corzi sensibile ale stresului ajungându-se chiar la boli mintale.

Următoarele două cursuri au fost susținute din nou de către domnul prof. Siegfried Wiessner de la Universitatea din Florida, unde principala temă a fost „Dreptul ca rezoluție a problemelor”, unde am discutat despre drept ca un proces de comunicare, despre rolul societății în aplicarea dreptului și despre lucrurile pe care noi, oamenii, le prețuim cel mai mult.
Dreptul este făcut pentru a impune ordine, pentru a respecta valorile și nevoile societății în care trăim și pentru a fi egali.
Dreptul este respectat datorită existenței sancțiunilor care ne amenință în subconștient că ne vor ataca lucrurile de care ne bucurăm cel mai mult, iar pentru a face asta, se apelează la libertate.

Se consideră o experiență interesantă unde se învață multe și unde se scriu multe povești cu caracter juridic, iar din această cauză, am decis să fac un mic jurnal pe care să îl împărtășesc cu voi, alături de lucrurile interesante pe care am șansa să le descopăr.

Alexandru VLASTON
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.