Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

CJUE. Polonia vs.CE
08.03.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul mediului
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJUE: Decizia Comisiei privind alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră începând cu anul 2013 este conformă cu dreptul Uniunii. Decizia nu tratează în mod discriminatoriu instalaţiile industriale care utilizează drept combustibil cărbunele.

În vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, legiuitorul Uniunii a adoptat în anul 2003 o directivă de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii. În temeiul acestei directive, Comisia trebuia să adopte măsurile de punere în aplicare privind alocarea armonizată a cotelor de emisie cu titlu gratuit.

Astfel, Comisia a adoptat în anul 2011 o decizie care se aplică, în esenţă, alocării cu titlu gratuit a cotelor de emisie referitoare la instalaţiile staţionare definite în directivă în perioadele de comercializare începând cu anul 2013. Comisia a stabilit criteriile de referinţă ale fiecărui sector şi subsector bazându-se pe performanţa medie a instalaţiilor celor mai eficiente ale acestora în anii 2007 şi 2008. Pe baza acestor criterii de referinţă se calculează, începând cu anul 2013, numărul de cote de alocat cu titlu gratuit fiecărei instalaţii în cauză. Considerând că decizia Comisiei încălca atât Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), cât şi directiva, Polonia a formulat o acţiune la Tribunalul Uniunii Europene.

În hotărârea pronunţată astăzi, Tribunalul constată, în primul rând, că decizia constituie o măsură de punere în aplicare a directivei care, la rândul său, a fost adoptată în temeiul dispoziţiilor TFUE privind politica în domeniul mediului. Prin urmare, Tribunalul respinge acţiunea formulată de Polonia în măsura în care acest stat membru contestă legalitatea deciziei în raport cu normele TFUE privind politica în domeniul energiei.

În al doilea rând, Tribunalul arată că, prin faptul că a decis să trateze în mod uniform instalaţii care se află în situaţii diferite, caracterizate prin utilizarea de combustibili diferiţi, cu ocazia stabilirii produselor de referinţă pentru calcularea numărului de cote de emisie de alocat, Comisia nu a încălcat principiul egalităţii de tratament.

În această privinţă, Tribunalul constată că deosebirea produselor de referinţă3 în funcţie de combustibilul utilizat nu ar avea drept consecinţă să încurajeze instalaţiile industriale care utilizează combustibil cu un nivel ridicat de emisie de CO2 să caute soluţii care să le permită reducerea emisiilor. În plus, o astfel de deosebire ar implica riscul unei sporiri a emisiilor, întrucât instalaţiile care utilizează combustibil cu un nivel redus de emisie de CO2 ar putea să îl înlocuiască cu un combustibil cu un nivel mai ridicat de emisie de CO2. De asemenea, Tribunalul apreciază că alegerea gazului natural, combustibil cu un nivel redus de emisie de CO2, pentru stabilirea căldurii şi combustibilului de referinţă urmăreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În al treilea rând, Tribunalul constată că decizia contestată ţine seama, în mod corespunzător, de consecinţele economice şi sociale ale măsurilor care vizează reducerea emisiilor de CO2. Pe de o parte, normele de funcţionare aplicabile vor fi introduse în mod progresiv începând cu anul 2013. Instalaţiile cu un nivel ridicat de emisie de CO2 – precum cele care utilizează cărbune în Polonia -, având nevoie de un număr mare de cote pentru producţia lor, vor obţine la început o cantitate mai mare de cote cu titlu gratuit pentru acoperirea nevoilor lor. Pe de altă parte, legiuitorul Uniunii a instituit mecanisme care permit susţinerea eforturilor statelor membre caracterizate printr-un venit pe cap de locuitor relativ scăzut şi prin perspective de creştere economică relativ importante, pentru a reduce intensitatea de carbon din economia lor până în anul 2020.

Tribunalul arată în sfârşit că sistemul de alocare a cotelor de emisie se va baza, începând cu anul 2013, pe principiul licitării. Astfel, statele membre vor putea licita toate cotele care nu vor fi atribuite cu titlu gratuit, pentru ca instalaţiile să poată cumpăra cotele lipsă. În plus, acest sistem va fi conform cu principiul „poluatorul plăteşte” în măsura în care instalaţiile care emit cel mai mult CO2 vor fi obligate să plătească preţul cotelor cumpărate la licitaţie sau să îşi reducă emisiile.

Prin urmare, Tribunalul respinge argumentul Poloniei potrivit căruia decizia atacată ar determina o scădere a competitivităţii întreprinderilor situate în statele membre a căror producţie depinde în principal de cărbune ca şi combustibil. În această privinţă, Tribunalul precizează că directiva, ţinând seama totodată de situaţia variabilă a diferitelor regiuni ale Uniunii, lasă statelor membre o marjă de manevră care le permite să adopte măsuri financiare în favoarea sectoarelor şi a subsectoarelor care prezintă un risc semnificativ de relocare a emisiilor de CO2 din cauza costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră şi să prevadă alocarea de cote gratuite instalaţiilor din aceste sectoare şi subsectoare.

În aceste circumstanţe, Tribunalul respinge în întregime acţiunea Poloniei formulată împotriva deciziei Comisiei.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti