Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Școala de primăvară. Ziua 2
08.03.2013 | Alexandru VLASTON

Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei, Dreptul sanatatii, Dreptul securitatii sociale, Opinii, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Încă o zi a trecut peste pământul Italian iar lucrurile aici devin din ce în ce mai interesante.
Așa cum am promis, voi redacta un jurnal zilnic de la Școala de primăvară ” Human Trafficking, Public Health and Law” pe care o să îl împart cu toți cititorii Juridice.ro
Ziua de miercuri a început cum nu se poate mai bine, cu un curs minunat despre cunoașterea personală și despre scopul Dreptului în societate, alături de un profesor extraordinar, domnul prof. Siegfried Wiessner de la Universitatea din Florida, Facultatea de Drept din Miami.
Cursul s-a bazat pe o comunicare eficientă între studenți și dl prof. Wiessner, comunicare ce a avut la bază dezvoltarea personală, planurile de viitor și lucrurile mărețe pe care vrem să le facem în viață.
Din câte am observat în discursurile lor, studenții germani și cehi s-au axat mai mult pe calatorii și pe dezvoltarea personala și profesională, lăsând familie pe un loc retrogradabil, pe când studenții români au inversat locurile.
Dl prof. Wiesner a fost încântat de ideile și de planurile noastre de viitor, intervenind la rândul lui cu sfaturi și cu gânduri bune culese din experiența sa.

Al doilea curs a fost susținut din nou de către dl prof. Wiessner, ajutat de această dată de către dl prof dr Wilhelm Kirch de la Universitatea din Dresden.
Cursul a avut la bază discutarea metodelor de prevenire și de stopare a traficului de persoane unde ni s-a oferit o gamă largă de informații cu privire la acest aspect.
Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, UNICEF, etc, sunt un aliat comun în lupta cu traficul de persoane.
Traficul de persoane nu implică numai prostituția, traficul pentru sex, ci și traficul de organe, traficul pentru muncă forțată dar și traficul de copii.
Efectele acestui fenomen sunt drastice pentru victime care suferă degradări fizice, mentale și sociale.

Introducerea făcută în ceea ce înseamnă traficul de persoane a fost una benefică deoarece la cel de-al treilea curs, susținut de către doamna prof. Rosa Pati de la Universitatea din Florida, am început să intrăm cu adevărat în informațiile privitoare la acest sistem grav dăunator pentru societate.
Doamna prof. Rosa Pati ne-a cerut fiecăruia o definiție pentru traficul de persoane. Toate au fost, evident, spuse din suflet presărate cu informații aflate despre acest domeniu.
Nu mai știu ce definiții au avut colegii mei, însă o știu pe a mea: ” Traficul de persoane este o crimă oribilă care distruge umanitatea prin tratarea și folosirea oamenilor ca pe niște obiecte de schimb”.
Persoanele care reușesc să scape de acest calvar sunt foarte puține, rănile lor se vindecă, dar cicatricile rămân pentru totdeauna.

Cel de-al patrulea curs a fost susținut de către doamna lector a Universității Romano-Americane, Silvia Tăbușcă, care s-a ridicat la așteptările tuturor, fiind la acelasi nivel cu domnii profesori din străinătate.
Dna lect. Silvia Tăbușcă ne-a facut o prezentare a originii traficului de persoane, urmând apoi ca noi să intervenim cu informații din cunoștiințele noastre generale.
Sclavia și traficul de persoane sunt datate încă din antichitate, existența sclavilor și obiectul de vânzare-cumpărare pe care ei îl făceau, fiind atestată în mai multe izvoare.
Sclavia s-a practicat o perioada extrem de lungă pe teritoriul Europei, apoi dezvoltându-se și către alte teritorii.
Traficul de persoane și sclavia au adus și aduc probleme mari sistemului financiar al statelor datorită locurilor de muncă dispărute, problemele pe care le fac sistemului sanitar și neexistența unei anumite evidențe financiare către stat.
În zilele noastre, sclavia se practică în Nigeria, unde oamenii sunt tratați și vânduți la fel ca niște sclavi. Ceea ce este și mai grav și șocant este că un copil născut de o sclavă în Nigeria, păstrează același statut ca și mama sa.
Traficul de oameni este în floare aproape în toată lumea. Fie că vă vine să credeți sau nu, regiunile în care traficul de oameni este inexistent sunt Islanda și Groenlanda.

Ca în fiecare zi, închei „transmisiunea” cu mare drag și bucurie că am reușit să învăț ceva nou și folositor, să imi formez opinii, idei și să contribui cât pot de bine la dezvoltarea acestui program iar părerile mele aduse în timpul cursurilor sper să aducă măcar o mică schimbare.

Alexandru VLASTON
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti