De ziua Internațională a Femeii se pune STOP violenței domestice!
8 martie 2013 | Alina MIHAI„Un pic” de introducere: Ideea unei sărbători a femeii, recunoscută internațional, a fost hotărâtă încă din anul 1910 la Conferinţa Internaţională a Femeilor Muncitoare reunită la Copenhaga, fără însă a se preciza pentru aceasta o zi anume. De abia 8-10 ani mai târziu, după Primul Război Mondial, s-a fixat și s-a împământenit data de 8 martie. Următoarea etapă importantă în instituirea unei zile dedicate femeii a constituit-o implicarea Organizației Națiunilor Unite prin proclamarea, în 1975, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru condiția femeii.
Având în vedere dezvoltarea și emanciparea femeilor de pretutindeni, importanța drepturilor femeilor și “puterea” acestora în secolul XXI, ONU a creat la 02 iulie 2010, o super-agenție pentru femei (UN Women), cu scopul de a pune în aplicare, peste tot și în toate domeniile, egalitatea între sexe.
Marți, 5 martie, în timpul celei de-a doua zi a sesiunii anuale a Comisiei pentru Femei, găzduită la New York, legislatorii din Statele membre ONU au discutat despre însemnătatea existenței legilor împotriva violenței domestice, sexuale şi în materie de gen.
Michelle Bachelet, fostul președinte socialist al Chile, director executiv al acestei instituții, a transmis cu această ocazie, mesajul său anual: “În urma tragediilor extrem de importante desfășurate în cursul anului trecut, femei, bărbați și tineri și-au ridicat glasurile într-un strigăt comun și au spus: este de ajuns! Oamenii insistă să fie protejate drepturile femeilor și ale fetelor ce merită să-și trăiască viaţa fără violenţă, iar ei fac lucrul acesta pentru că suntem într-un punct critic, de profundă transformare socială, în care – şi aceasta este speranţa mea cea mai mare- egalitatea dintre sexe devine realitate”.
Bachelet a lăudat naţiunile care deja au interzis violenţa domestică, dar a presat legislatorii să adopte legi care să sancţioneze violenţa împotriva femeilor.
La acelaşi eveniment, secretarul general al ONU, Ban Ki Moon s-a raliat sentimentelor exprimate de Michelle Bachelet, într-un discurs care a condamnat nepedepsirea acestor acte de violență şi a cerut totodată edictarea legilor care protejează femeile.
Violenţa împotriva femeilor a fost o problemă constantă în lume. Luna trecută Bachelet a reclamat creşterea violenţei împotriva femeilor în Egipt. În ianuarie ONU a cerut guvernului Indian să consolideze serviciile critice pentru victimele violurilor, exprimându-și simpatia pentru familia unei studente la medicină, în vârstă de 23 de ani, care a murit din cauza rănilor suferite în urma unui viol comis de un grup de bărbați, în luna decembrie a anului trecut. Poliţia din New Delhi a acuzat şase bărbaţi de violarea şi uciderea femeii.
Tot în decembrie, ONU a lansat un raport în care declara că femeile din Afganistan încă suferă abuzuri din partea bărbaților. În noiembrie 2012, Organizația Națiunilor Unite a cerut ţărilor să pună în aplicare politici care vor pune capăt violenţei împotriva femeilor și a aprobat, totodată, o rezoluţie pentru interzicerea la nivel global a mutilării genitale a femeilor. În acelaşi timp, a fost lansat un raport detaliat despre violenţă şi obstacolele cu care se confruntă femeile în Columbia, unde cadrul legal adesea nu este corect aplicat, în ciuda progresul Guvernului în adoptarea legislaţiei pentru a proteja violenţa împotriva femeilor.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024 ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
“Discriminarea şi violenţa împotriva femeilor şi fetelor nu își are locul în secolul 21. Este timpul ca Guvernele să-și ţină promisiunile şi să protejeze drepturile omului în conformitate cu convenţiile internaţionale şi acordurile pe care le-au semnat. O promisiune este o promisiune,” a adăugat Michelle Bachelet.[1]
În România s-a constatat că aproape jumătate din populație nu știe de existența unui instrument juridic care reglementează violența în familie iar 80% dintre victimele violenței nu au apelat niciodată la instituții specializate.
Conform datelor deținute de Agenția Națională pentru Protecția Familiei, la începutul anului 2009, numărul cazurilor de violență în familie crescuse cu o cincime față de anul precedent, ajungându-se la 6.386 de cazuri, în 3.524 astfel de situații (reprezentând 55,18%) victimele fiind de sex feminin.[2]
Violența și frica de a fi victimizat afectează neîndoielnic calitatea vieții oricărui individ, dar femeile sunt, de obicei, considerate drept ținte predilecte ale actelor de violență.[3]
[1] www.unwomen.org
[2] www.mmuncii.ro
[3] Violența domestică și criminalitatea feminină, studiu realizat de dr. Aurora Liiceanu, Dr. Doina Ștefana Saucan, Drd. Mihai Ioan Micle, Institutul Național de Criminologie, București (2004)
Alina MIHAI
avocat, Baroul Bucureşti
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |