« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Ordinea stingerii datoriilor
27.03.2013 | Adriana SIMION

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Problemă fiscală
Data stingerii datoriilor în contabilitate este foarte importantă având în vedere aplicarea sistemului de TVA la încasare începând din 2013.
Care este ordinea de stingere a datoriilor în contabilitatea unei companii?

1. Imputaţia plăţii făcută prin acordul părţilor
Stingerea datoriilor prin plată se efectuează conform acordului părţilor.

2. Imputaţia făcută de debitor
În lipsa acordului părţilor, debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care dorește s-o stingă.
Stingerea debitului se efectuează mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să stingă o datorie care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul consemnează pe ordinul de plată datoria pe care dorește s-o stingă.

3. Imputaţia făcută de creditor
În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate, într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria pe care dorește s-o stingă.
De asemenea, creditorul nu poate să stingă o datorie a debitorului neexigibilă ori litigioasă.
Atunci când creditorul întocmește o chitanță, el este dator să menționeze pe chitanță datoria care urmează a se stinge prin plata respectivă.

4. Imputaţia legală
Dacă niciuna dintre părţi nu menționează datoria care urmează a se stinge, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) prin plata efectuată se vor stinge cu prioritate datoriile ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) se vor stinge mai întâi datoriile mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate mai sus, stingerea datoriilor se va face proporţional cu valoarea datoriilor.

În toate cazurile, se vor stinge mai întâi datoriile reprezentând cheltuielile de judecată şi executare, apoi ratele, dobânzile şi penalităţile, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, capitalul, dacă părţile nu convin altfel.

Concluzie
Dacă debitorul nu indică pe ordinul de plată facturile plătite, creditorul poate să comunice debitorului datoria care va fi considerată plătită (asupra căreia se va imputa plata). Creditorul trebuie să comunice debitorului datoria achitată într-un termen rezonabil după ce a primit plata și nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.

Acte normative aplicabile:
Art. 1.506-1.509 din Codul civil

Adriana SIMION

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Fiscalitate, RNSJ

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD