Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Oana Andrea Schmidt-Haineală: „Nu se poate continua cu metode empirice, unele discutabile, de determinare a volumului optim de lucru al instanțelor”
12.03.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicităţii alocuţiunea doamnei procuror Oana Andrea SCHMIDT-HĂINEALĂ, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la deschiderea Conferinţei internaţionale privind optimizarea performanţei instanţelor şi a alocării resurselor, Bucureşti, 11 martie 2013:

„Stimaţi participanţi,
Doamnelor şi domnilor,

Ne aflăm astăzi la conferinţa finală a unui proiect derulat, pe parcursul ultimelor 18 luni, de Consiliul Superior al Magistraturii împreună cu East West Management Institute, în cadrul Programului reforma sistemului judiciar finanţat de Banca Mondială. Un proiect care, până astăzi, a fost, poate, mai puţin vizibil în afara instanţelor judecătoreşti, mai ales a celor implicate direct în calitate de instanţe pilot, dar ale cărui rezultate vor reprezenta, cu certitudine, piatra de temelie a unui nou mod de alocare şi gestionare a resurselor sistemului judiciar, pornind de la indicatori-cheie de performanţă acceptaţi în managementul judiciar modern.

Doamnelor şi domnilor,

Îmi revine deosebita onoare de a deschide astăzi această conferinţă internaţională, exprimându-mi regretul că agenda de lucru extrem de încărcată nu îmi va permite să rămân pe întreaga durată a evenimentului. Însă, colegii mei, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu precădere colegii judecători, dar şi reprezentanţii aparatului tehnic, sunt sigură că vor participa activ la lucrările conferinţei care nu reprezintă nicidecum un sfârşit, ci, dimpotrivă, începutul unui drum – sper, fără obstacole – în implementarea în România, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unor noi instrumente de asigurare a calităţii activităţii instanţelor şi a unui volum optim de lucru al judecătorilor şi grefierilor şi, de ce nu, pe acest model, adaptat, în viitorul apropiat s-ar putea implementa măsuri similare şi  la nivelul Ministerului Public.

De la acest proiect atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi instanţele pilot implicate, dar şi celelalte instituţii ale sistemului judiciar au avut mari aşteptări, pe măsura eforturilor serioase depuse de toţi cei implicaţi în implementarea sa.  De asemenea, rezultatele proiectului se află în atenţia Comisiei Europene,  în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Îmi exprim speranţa că proiectul va contribui semnificativ la obţinerea unor rezultate practice şi eficiente pentru evaluarea şi gestionarea adecvată a activităţilor în cadrul instanţelor şi, pe termen lung, la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie.

De azi înainte, odată cu încheierea oficială a acestui proiect, va depinde de noi, în primul rând de Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi de Ministerul Justiţiei şi, nu în ultimul rând, de instanţele judecătoreşti, să ştim să valorificăm în mod corect concluziile proiectului. Sunt sigură că luarea unor decizii optime care să ţină seama şi de concluziile acestui proiect va reprezenta o preocupare prioritară pentru Secţia pentru judecători şi Plenul CSM, în perioada următoare. Nu se poate continua cu metode empirice, unele discutabile, de determinare a volumului optim de lucru şi de alocare a resurselor umane şi financiare. Mai ales în această perioadă în care, aproape peste tot în lume, există constrângeri bugetare, sunt necesare soluţii moderne de optimizare a activităţii, inclusiv în sistemul judiciar. Personal, voi insista să se pornească în demersurile noastre viitoare în această materie de la concluziile acestui proiect, dar şi de la veritabilul audit independent pe care Banca Mondială l-a realizat în cadrul unui alt proiect important – „Analiză independentă privind eficienţa sistemului judiciar”, ale cărui concluzii, chiar dacă preponderent pozitive,  trebuie să ne dea de gândit tuturor actorilor implicaţi în gestionarea sistemului judiciar, pentru identificarea modalităţii optime de asigurare a unui management strategic eficient al sistemului judiciar.

Vă mulţumesc şi doresc mult succes lucrărilor Conferinţei!”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti