Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Iași. Culpă în administrarea actului medical. Pasivitatea medicilor


13 martie 2013 | Raluca CÎRSTEA
Secţiuni: Drept penal, Dreptul sanatatii, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Curtea de Apel Iași a hotărât că ”fapta inculpaţilor de a cauza moartea unei persoane prin vătămarea din neprevedere sau uşurinţă a integrităţii corporale sau sănătăţii, în condiţiile în care nu au luat măsurile necesare în vederea intervenţiei chirurgicale a pacientei cu sarcină în 39 de săptămâni, nesuspicionând ruptura de uter, întruneşte trăsăturile caracteristice ale infracţiunii de ucidere din culpă.”

În speță, ”interpretarea corectă a împrejurărilor în care s-a produs fapta, precum şi a posibilităţilor de prevedere concrete (ruptura uterină nu putea fi prevenită, dar trebuia să fie suspicionată ca diagnostic în urma apariţiei unor semne clinice bruşte legate de perfuzia cu ocitocice) releva că inculpaţii nu au prevăzut consecinţele pasivităţii lor prin temporizarea intervenţiei chirurgicale în condiţiile în care aveau posibilitatea şi trebuiau să prevadă apariţia unei astfel de complicaţii (ruptură uterină), în sarcină şi mai ales în travaliu, la o femeie cu risc obstetrical crescut, fiind dovedită vinovăţia sub forma culpei.” (Decizia penală nr. 614 din 13 octombrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală și pentru cauze cu minori a Curţii de Apel Iași având ca obiect uciderea din culpă/art. 178 C. P. – JURINDEX2010456620; judecători: Mihaela Chirilă, Aurel Dublea și Gabriela Scripcariu)

Raluca CÎRSTEA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro