Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Ungaria. Parlamentul a aprobat modificarea Constituţiei


13 martie 2013 | Sergiu ȘERBAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept constituțional

Ungaria trece print-o perioadă dificilă din prisma controversatului proiect de modificare a Constituţiei. Conform Mediafax, acesta a fost adoptat luni de către Parlament, în pofida criticilor aduse de opoziţie, de Consiliul Europei și de Uniunea Europeană. Modificările aduse Constituţiei vor fi supuse atenţiei Comisiei de la Veneţia în vederea obţinerii unui aviz, a declarat Ministrul ungar de Externe Janos Matonyi.

Amendamentele vizează în principal limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, acestea fiind adoptate cu un număr de 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 de abţineri.

Uniunea Europeană a atras atenţia Ungariei cu privire la riscurile asumate prin adoptarea proiectului de modificare a Constituţiei. Aceste riscuri presupun încălcarea principiilor statului de drept, fapt pentru care a fost recomandată sesizarea Comisiei de la Veneţia.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îi ceruse vineri premierului Viktor Orban, într-o conversaţie telefonică, să rezolve preocupările privind statul de drept, înaintea votului din Parlament. Criticii susţin că Guvernul conservator ungar încearcă, prin modificarea Constituţiei, să intensifice controlul asupra unor instituţii-cheie – Banca centrală, Curtea constituţională şi structurile care monitorizează mass-media. La originea iniţiativei se află partidul de guvernământ, Fidesz, care are o majoritate de două-treimi în Parlament.

Sergiu ŞERBAN
student Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică