Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 13 martie 2013
13.03.2013 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Abuz în serviciu contra intereselor publice,  fals intelectual și spălare de bani. Arestare preventivă. D.N.A.- Serviciul Teritorial Iași

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări penale față de inculpatul P.D.C., executor judecătoresc la data faptelor, în prezent, avocat în cadrul Baroului Iași, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial,
– fals intelectual,
– instigare la infracțiunea de fals intelectual,
– spălare de bani.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul P.D.C., în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credință, procedura de executare silită a unei decizii judecătorești, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iași, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.
În concret, la solicitarea unei persoane care obținuse, în baza unei hotărâri judecătorești, dreptul la despăgubiri pentru confiscarea unui teren din Municipiul Iași de către regimul comunist, inculpatul a demarat procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătorești deși această decizie nu impunea plata unei sume de bani în sarcina Primarului Municipiului Iași, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea Statului Român, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, procedura care era în derulare în momentul demarării executării silite și despre care inculpatul avea cunoștință.
În plus, inculpatul P.D.C. a stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi și-a însușit suma totală de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

Astfel, având la dispoziție un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, inculpatul P.D.C. a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispozițiile deciziei a cărei executare o solicita. Judecătoria Iași a încuviințat, la data de 10 martie 2011, executarea silită și, în baza acestei încheieri, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iași până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare și 2.500 lei – onorariul avocatului.
După încasarea acestor sume de bani, din banii reprezentând contravaloarea despăgubirilor, inculpatul P.D.C. și-a însușit suma de 158.984 lei, cu titlul de „onorariu de succes”, virând restul banilor persoanei care solicitase executarea.
La data de 3 mai 2011, la solicitarea Primarului Municipiului Iași, Judecătoria Iași a anulat această executare și a dispus restituirea acestor sume de bani, însă inculpatul a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea și pentru a-și însuși sume suplimentare. În acest scop, motivând că trebuie să restituie banii către Municipiul Iași, inculpatul i-a solicitat persoanei care ceruse executarea restituirea parțiala a sumei obținute. Din sumele returnate de persoana care solicitase executarea, printr-o serie de operațiuni bancare, inculpatul P.D.C. și-a mai însușit suma de 310.000 lei și a restituit Municipiului Iași suma totală de 240.000 lei.
În scopul ascunderii activității sale și pentru a-și asigura păstrarea sumelor de bani, inculpatul a efectuat mențiuni necorespunzătoare adevărului în cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani, și totodată, a determinat o altă persoană să efectueze mențiuni nereale în cuprinsul unui alt înscris oficial.

În acest dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 12 martie 2013, procurorii au dispus reținerea acestuia pe un termen de 24 de ore și, la aceeași dată, Curtea de Apel Iași a dispus arestarea inculpatului P.D.C. pe un termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti