Întrebare preliminară cu privire la remunerația judecătorilor
14 martie 2013 |
Mihaela MAZILU-BABEL


Judecătorul german dorește să afle, în principiu, dacă în domeniul de aplicare al dreptului unional, în special în domeniul ratione personae al Directivei 2000/78/CE intră și normele naționale care privesc remunerația judecătorilor landului. În cazul unui răspuns afirmativ, acesta dorește să afle (redăm doar o selecție – precizăm că judecătorul a adresat 11 întrebări preliminare):
1. dacă reprezintă o discriminare directă sau indirectă pe motive de vârstă o dispoziție națională conform căreia nivelul salariului de bază al unui judecător la momentul intrării în funcție iar apoi creșterea acestui salariu de bază depind de vârsta acestuia?
2. dacă această discriminare ar putea fi justificată prin obiectivul legislativ de a recompensa experiența în muncă și/sau aptitudinile sociale?
3. dacă atât timp cât nu s-a pus în aplicare o legislație nediscriminatorie privind remunerația, din interpretarea dreptului european primar și/sau derivat poate rezulta o altă consecință juridică decât aceea care constă în a remunera în mod retroactiv persoanele discriminate în conformitate cu treapta de salarizare cea mai înaltă din cadrul gradului lor?
4. consecința juridică a încălcării principiului nediscriminării rezultă, așadar, direct din dreptul european primar și/sau derivat, în special, în speță, din Directiva 2000/78/CE, sau dreptul persoanei discriminate aplicarea principiului, recunoscut în dreptul Uniunii, al răspunderii statelor membre pentru transpunerea incorectă a prevederilor dreptului Uniunii?
Situația de fapt:
1. Remunerarea funcționarilor dintr-un stat membru
2. Reglementare națională care prevede un salariu de bază diferit în funcție de vârstă
Cauza este înregistrată sub nr. C-20/13 Unland iar judecătorul nu indică anumite dispoziții care ar trebui interpretate, făcând o trimitere generală la dispozițiile de drept unional, respectiv la dispozițiile directivei incidente.
Mihaela MAZILU-BABEL
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro