TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Regulament privind ediţia electronică a JOUE
15.03.2013 | Adina-Elena OPREA


În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 69 din 13 martie 2013 a fost publicat Regulamentul Consiliului privind publicarea electronică a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.

Ediția tipărită a Jurnalului Oficial, disponibilă în toate limbile oficiale ale instituțiilor Uniunii, este în prezent singura publicație obligatorie din punct de vedere juridic, deși acesta este disponibilă și online.

De altfel, însăşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat într-una din cauzele sale că actele juridice ale Uniunii nu sunt opozabile persoanelor dacă nu au fost corect publicate în Jurnalul Oficial și că punerea la dispoziție a unor astfel de acte online nu echivalează cu o publicare valabilă în Jurnalul Oficial, în lipsa oricărei reglementări în această privință în dreptul Uniunii.

Pornind de la aceste considerente, pentru ca publicarea Jurnalului Oficial în format electronic să constituie o publicare valabilă se impune stabilirea unor norme care să asigure autenticitatea, integritatea și inalterabilitatea publicației electronice a Jurnalului Oficial.

În acest context, Regulamentul adoptat de Consiliu stabileşte următoarele:

– Jurnalul Oficial se publică în format electronic în limbile oficiale ale instituțiilor Uniunii Europene;

– fără a aduce atingere articolului 3 al Regulamentului, numai Jurnalul Oficial publicat în format electronic (denumit în continuare „ediția electronică a Jurnalului Oficial”) este autentic și produce efecte juridice;

– ediția electronică a Jurnalului Oficial poartă o semnătură electronică avansată bazată pe un certificat calificat și creată printr-un dispozitiv securizat de creare a semnăturii;

– ediția electronică a Jurnalului Oficial conține informații privind data publicării sale;

– ediția electronică a Jurnalului Oficial este pusă la dispoziția publicului pe site-ul EUR-Lex într-un format care nu este caduc și pentru o perioadă nelimitată. Consultarea sa este gratuită;

– atunci când este necesară publicarea Jurnalului Oficial în cazul în care sistemul informatic al Oficiului pentru Publicații nu este funcțional în urma unei perturbări în conformitate cu alineatul (1), este autentică și produce efecte juridice numai ediția tipărită a Jurnalului Oficial.

Regulamentul a fost adoptat la Bruxelles la 7 martie 2013 şi intră în vigoare în prima zi a celei de a patra luni calendaristice care urmează datei adoptării.

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate