Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Vizită de studiu a unei delegații a INM la CJUE


15 martie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

La invitaţia doamnei profesor dr. Camelia Toader, judecător român în cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, o delegaţie a Institutului Naţional al Magistraturii (INM) a efectuat, în perioada 11–12 martie 2013, o vizită de studiu în cadrul acestei instituţii, potrivit unui comunicat al CJUE.

Din delegaţie au făcut parte doamna judecător Octavia SPINEANU-MATEI – director al INM, doamna judecător Gabriela FLORESCU şi domnul procuror Tudorel ŞTEFAN, ambii formatori cu normă întreagă ai INM în domeniul dreptului Uniunii Europene.

Programul vizitei a constat în reuniuni organizate, prin amabilitatea doamnei judecător Camelia Toader, cu judecători ai CJUE, respectiv cu domnii Koen Lenaerts, vicepreședinte al CJUE şi Allan Rosas, președinte de cameră în cadrul CJUE, cu domnul Andrei Popescu, judecător la Tribunalul Uniunii Europene, precum şi cu alţi funcţionari români care activează în prezent în cadrul direcţiei cercetare şi documentare, direcţiei bibliotecă, direcţiei B – unitatea lingvistică română şi în cadrul grefei CJUE, la o parte din întrevederi participând și doamna judecător Mirela Stancu, asistent în cadrul biroului doamnei judecător Camelia Toader.

Un moment important al vizitei l-a constituit asistarea delegaţiei la audierile efectuate în Marea Cameră a CJUE în cauza C-60/12 – Balaz – în domeniul cooperării judiciare în materie penală, având ca obiect aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor pecuniare. Asistarea la audieri a fost precedată de prezentarea principalelor date ale cauzei de către doamna Ramona Șereș, care a avut calitatea de referendar al cauzei din partea cabinetului doamnei judecător Camelia Toader.

Pe parcursul vizitei, delegaţia INM a prezentat progresele înregistrate odată cu înființarea rețelei EuRoQuod, precum şi modificările aduse în dreptul românesc de noile coduri în materie civilă și penală, printre care și introducerea în Noul Cod de procedură civilă român a instituţiei cererii de pronunţare a unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, instituţie care prezintă unele puncte de asemănare cu cererea de pronunțare a unei decizii preliminare de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Au fost discutate unele hotărâri recente în cauze în care s-a pronunţat CJUE.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii