Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Vizită de studiu a unei delegații a INM la CJUE
15.03.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content
JURIDICE - In Law We Trust

La invitaţia doamnei profesor dr. Camelia Toader, judecător român în cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, o delegaţie a Institutului Naţional al Magistraturii (INM) a efectuat, în perioada 11–12 martie 2013, o vizită de studiu în cadrul acestei instituţii, potrivit unui comunicat al CJUE.

Din delegaţie au făcut parte doamna judecător Octavia SPINEANU-MATEI – director al INM, doamna judecător Gabriela FLORESCU şi domnul procuror Tudorel ŞTEFAN, ambii formatori cu normă întreagă ai INM în domeniul dreptului Uniunii Europene.

Programul vizitei a constat în reuniuni organizate, prin amabilitatea doamnei judecător Camelia Toader, cu judecători ai CJUE, respectiv cu domnii Koen Lenaerts, vicepreședinte al CJUE şi Allan Rosas, președinte de cameră în cadrul CJUE, cu domnul Andrei Popescu, judecător la Tribunalul Uniunii Europene, precum şi cu alţi funcţionari români care activează în prezent în cadrul direcţiei cercetare şi documentare, direcţiei bibliotecă, direcţiei B – unitatea lingvistică română şi în cadrul grefei CJUE, la o parte din întrevederi participând și doamna judecător Mirela Stancu, asistent în cadrul biroului doamnei judecător Camelia Toader.

Un moment important al vizitei l-a constituit asistarea delegaţiei la audierile efectuate în Marea Cameră a CJUE în cauza C-60/12 – Balaz – în domeniul cooperării judiciare în materie penală, având ca obiect aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor pecuniare. Asistarea la audieri a fost precedată de prezentarea principalelor date ale cauzei de către doamna Ramona Șereș, care a avut calitatea de referendar al cauzei din partea cabinetului doamnei judecător Camelia Toader.

Pe parcursul vizitei, delegaţia INM a prezentat progresele înregistrate odată cu înființarea rețelei EuRoQuod, precum şi modificările aduse în dreptul românesc de noile coduri în materie civilă și penală, printre care și introducerea în Noul Cod de procedură civilă român a instituţiei cererii de pronunţare a unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, instituţie care prezintă unele puncte de asemănare cu cererea de pronunțare a unei decizii preliminare de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Au fost discutate unele hotărâri recente în cauze în care s-a pronunţat CJUE.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti