Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

INFO-DNA, 15 martie 2013
15.03.2013 | Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust

Trafic de influență,  spălare de bani și fals intelectual. Arestare preventivă. D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări penale față de inculpatul G.G. în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– trafic de influență,
– spălare de bani,
– participație improprie la infracțiunea de fals intelectual.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada mai–august 2012, inculpatul G.G. a pretins și primit de la un denunțător, în mai multe tranșe, sumele totale de 22.550 euro și 70.100 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari cu putere de decizie din cadrul Ministerului de Interne, prin intermediul cărora va obține o soluție favorabilă într-un dosar penal în care era cercetat denunțătorul și vor radia din cazierul judiciar al acestuia o pedeapsă cu închisoare aplicată în anul 2010.
Pentru a ascunde adevărata proveniență a sumelor primite, inculpatul G.G. a încheiat două contracte de împrumut în formă autentică, inducându-l în eroare pe notarul public cu privire la realitatea tranzacțiilor de împrumut.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

 La data de 14 martie 2013, procurorii au dispus reținerea inculpatului G.G. pe un termen de 24 de ore iar la data de 15 martie 2013, Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea preventivă a inculpatului G.G. pe un termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

***

Trafic de influență. Trimitere în judecată. D.N.A. -Serviciul Teritorial Ploiești

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului M.Ș.A., ofițer de poliție judiciară cu gradul profesional de inspector în cadrul Poliției Municipiului Buzău – Biroul Investigații Criminale, șef al Secției de Poliție Rurală 13 Smeeni la momentul faptelor, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2012, inculpatul M.Ș.A., în calitate de ofițer de poliție judiciară și șef al Secției de Poliție Rurală 13 Smeeni din cadrul I.P.J. Buzău, a pretins și primit de la două persoane suma totală de 4.250 lei susținând că își va exercita influența pe lângă persoane abilitate din cadrul sistemului judiciar (polițiști sau procurori) și îi va determina să adopte soluții de netrimitere în judecată în trei cauze penale aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, în care persoanele de la care a primit banii erau cercetate pentru infracțiuni de furt, conducere sub influența băuturilor alcoolice și tulburare de posesie.

La data de 6 martie 2013, Curtea de Apel Ploiești a dispus arestarea preventivă a inculpatului M.Ș.A.  pe un termen de 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul D.G.A. – Serviciul județean anticorupție Buzău.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Ploiești.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

***

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului F.M., consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea prevăzută în art. 13 din Legea nr. 78/2000, respectiv fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada martie-mai 2012, inculpatul F.M., folosindu-și funcțiile de vicepreședinte în cadrul Biroului Permanent Național al unui partid politic și de președinte al Organizației Județene Neamț a aceluiași partid politic, a pretins de la șase membri ai aceluiași partid politic suma totală de 35.000 de euro. Acești bani au fost pretinși atât pentru sine cât și pentru partid pentru ca, în virtutea funcțiilor sale politice, să favorizeze persoanele respective pentru ocuparea unor funcții de consilieri județeni cu ocazia desfășurării alegerilor locale din anul 2012.
Din banii pretinși, inculpatul a primit suma de 10.000 euro cu titlu de contribuție pentru campania electorală a partidului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Piatra Neamț.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.