Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ICCJ. Admitere a incidenţei cazului fortuit


18 martie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, într-un litigiu în care s-au solicitat asigurătorului despăgubiri în baza asigurării CASCO ca urmare a furtului autovehiculului, că, deşi în Condiţiile Generale pentru asigurarea facultativă a autovehiculelor, anexă la poliţa de asigurare, este prevăzută neachitarea despăgubirilor în situaţia în care asiguratul nu depune la asigurător, în cadrul dosarului de daună originalul certificatului de înmatriculare, în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 1082 şi art. 1083 C. civ. (art. 1351 NCC), care reglementează cazul fortuit ca şi cauză de înlăturare a răspunderii civile. Astfel, Înalta Curte a statuat că existenţa obligaţiei de predare a originalul certificatului de înmatriculare nu poate exclude incidenţa cazului fortuit, în cazul furtului concomitent al maşinii si actelor de identificare a acesteia, în condiţiile în care în contractul de asigurare nu există stipulată expres obligaţia asiguratului de a nu depozita respectivele acte în autoturism. (Decizia nr. 2635 din data de 18 mai 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri în baza asigurării CASCO)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii