Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Prescripţia dreptului la despăgubiri morale
19.03.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acţiunea privind repararea prejudiciului moral cauzat prin vătămarea unor drepturi personale nepatrimoniale are un caracter patrimonial, fiind supusă regulilor referitoare la prescripţia extinctivă (termenul general de prescripţie de 3 ani), prevăzute de Decretul nr. 167/1958 (art. 2501 NCC), întrucât drepturile în discuţie nu au un caracter intuitu personae, în sensul de a fi inseparabile de individ. În speţă, reclamantul a solicitat daune morale pentru suferinţele pricinuite tatălui său, respectiv bunicilor săi cu ocazia deportării în Transnistria pe motive etnice, în perioada regimului Antonescu. Înalta Curte a statuat că momentul de la care a început să curgă termenul de prescripţie extinctivă este cel al căderii regimului totalitar, 1990, an începând cu care se apreciază că au existat garanţiile la care se referă art. 6 din CEDO şi anume că cererile reclamantului vor fi efectiv ascultate de un judecător independent, imparţial şi supus numai legii. În aceste împrejurări, Înalta Curte a apreciat că reclamantul nu a dovedit motivele obiective care au fost de natură a-l împiedica să exercite acţiunea până în anul 2011, iar faptul că a aflat din presă abia în anul 2010 despre posibilitatea de a solicita în justiţie acordarea daunelor morale nu reprezintă o cauză prevăzută de lege care să aibă ca efect suspendarea sau întreruperea cursului prescripţiei extinctive, astfel că a respins recursul ca nefondat. (Decizia nr. 1583 din 21 martie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea de daune morale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti