Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Curtea de Apel Constanța. Posibilitatea instanței de a dispune îndreptarea erorii materiale a rechizitoriului
19.03.2013 | Raluca CÎRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Constanța a hotărât că instanța de judecată nu poate dispune îndreptarea erorii materiale din rechizitoriu întrucât ar încălca dispozițiile art. 195 Cod procedură penală.

În speță, în dispozitivul rechizitoriului s-a pus în mișcare acțiunea penală și trimiterea în judecată a inculpatului pentru altă infracțiune, respectiv cea prevăzută de art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 constând în aceea că inculpatul „a condus pe drumurile publice un autovehicul fără a poseda permis de conducere”, iar instanța de fond a dispus: „îndreptarea erorii materiale strecurate în rechizitoriul Parchetului, în sensul că:  în loc de art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002, cum din eroare s-a trecut, urmează să se citească art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 cum este corect.”

Curtea a apreciat că instanța de fond, ”potrivit art. 300 Cod procedură penală, avea obligația să verifice din oficiu regularitatea actului de sesizare. Neregularitatea actului de sesizare a instanței poate fi examinată și soluționată la primul termen de judecată în fața primei instanțe, oferindu-se în mod excepțional o cale de remediu. În aceste condiții, instanța nu putea dispune îndreptarea erorii materiale a rechizitoriului, încălcând în aceste condiții dispozițiile art. 195 Cod procedură penală. Instanța avea obligația de a acorda un termen, ca eventuala eroare materială să fie îndreptată de organul emitent, respectiv de organul de urmărire penală.” În consecință, Curtea a admis recursul, a casat hotărârea primei instanțe și a trimis cauza spre rejudecare cu respectarea art. 300 alin. 1, 2 Cod procedură penală. (Decizia penală nr. 125 din 22 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia penală a Curţii de Apel Constanța având ca obiect infracțiuni privind circulația pe drumurile publice – OUG nr. 195/2002, potrivit portalului instanțelor)

Raluca CÎRSTEAPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Curtea de Apel Constanța. Posibilitatea instanței de a dispune îndreptarea erorii materiale a rechizitoriului”

  1. Marian VASILE spune:

    Un articol prin care se dezvaluie erori materiale reale in rechizitorii si care atrage atentia tuturor asupra efectelor acestora, sunt erori umane, in general, dar care, inevitabil, pot casa o hotarare judecatoreasca.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.