Societatea civilă, la temelia “spaţiului de libertate, securitate şi justiţie europeană”. Câteva concluzii ale întâlnirilor S.R.D.O. de la Bruxelles
20 martie 2013 | Artin SARCHIZIANUn prim pas al “racordării” Societăţii Române pentru Drepturile Omului (S.R.D.O.), la ceea ce înseamnă, reţeaua europeană de dialog şi acţiune în domeniul (generic denumit) al protecţiei drepturilor şi libertăţilor omului cât şi valorilor democraţiei, a fost acela de a intra într-un contact direct cu “realitatea europeană”, astfel, în perioada: 04-11.03.2013, o delegaţie a S.R.D.O. a fost prezentă la Bruxelles, unde, am avut onoarea de a fi primiţi cu o căldură (pentru noi neobişnuită) de către reprezentanţi ai subcomisiei pentru drepturile omului (D.R.O.I.) condusă de către dna. Europarlamentar Barbara Lochbihler, apoi, cu reprezentanţi ai comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), după care, au urmat o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai unor O.N.G.-uri ce acţionează la nivel European, constituite în platforma de comunicare civică.
Cu această ocazie am constatat interesul şi aplecarea pe care o manifestă forurile europene pentru ceea ce înseamnă implicarea societăţii civile ce îmbracă, în mare parte, forma “dialogului civic” în cadrul căruia, O.N.G.-urile din întreaga Europă angajându-se într-un dialog periodic, structurat, şi garantat cu instituţiile UE şi cu guvernele naţionale privind politicile UE, sau valorizează şi conţinut conceptului democraţiei, după care este construită structura europeană.
Nu mai puţin, în domeniul respectării drepturilor şi libertăţilor omului, se pune accentul atât pe participarea directă a organizaţiilor de profil din statele membre în propunerea de soluţie legislativă cât şi, mai ales, în sesizarea eventualelor ingerinţe produse în statele membre. Astfel, am fost deosebit de încântaţi când am primit confirmarea faptului, că la fundamentul conceptului de “spaţiu de libertate, securitate şi justiţie” (SLSJ) (articolul 3 din TUE), alături de statele membre, a parlamentelor naţionale, a sistemelor juridice, societatea civilă îşi are un loc bine determinat şi recunoscut, astfel că, organizaţiile ce desfăşoară activităţi în domeniul drepturilor omului sunt datoare a participa la crearea acestui spaţiu, alături de organismele statale.
Primind astfel invitaţia de a participa direct, ca şi organizaţie specializată, la ceea ce înseamnă “dialogul civic”, Societatea Română pentru Drepturile Omului, conştientizând rolul important al societăţii civile, va adera la platformele de dialog European, participând activ la promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, ale valorilor statului de drept, iniţiind totodată, la nivel naţional o campanie de coeziune a organizaţiilor de domeniu, fiind conştienţi de nevoia implementării şi la nivel naţional a unei platforme de dialog în domeniul nostru de activitate şi nu numai. Cu alte cuvinte, considerăm nevoia unei revigorări a ceea ce înseamnă “implicare” din partea societăţii civile, ce trebuie să urmeze un curs firesc (natural), anume, de la nivel naţional către cele europene şi de ce nu, internaţional (extraeuropean).
Cu siguranţă, experienţa contactului direct cu “viaţa europeană” ne-a făcut pe noi, cei ce am participat la aceste întâlniri, să fim convinşi de existenţa “spiritului european” unde, cuvântul de ordine, cu siguranţă îl constituie “respect” şi indiferent de opiniile, opţiunile şi pasiunile ce le declanşează acţiunea acestui colos (UE) suntem convinşi că şi societatea civilă română poate şi trebuie să se implice în viaţa europeană, forma cea mai facilă, în primă fază pentru noi, fiind aceea a dialogului civil, pe care ne propunem a-l promova pe plan naţional şi practic la nivel eruopean. Nădăjduim ca cel mai târziu la mijlocul acestui an să putem anunţa inaugurarea unei reprezentanţe S.R.D.O. în Bruxelles, şi primele acţiuni semnificative în direcţia celor propuse, făcând apel la implicare, manifestându-ne deplina deschidere şi disponibilitate în scopul creerii unui “front” naţional comun. Nu în ultimul rând, conştinetizând nevoia formării profesioanale şi perfecţionării, am propus partenerilor nostri de discuţie, iniţierea unei proceduri de facilizare a accesului la informaţie şi chiar concepere a unor stagii de pregătire, astfel că în perioada imediat următoare, vom pune bazele unui astfel de mecanism. Îi aşteptăm astfel, alături de noi, pe toţi cei care cred că se pot implica în această, deloc facilă, miscare a societatii civile, in acet sens pot fi trimise scrisori de intente pe adresa: office@srdo.ro
Nu putem să încheiem aceste câteva rânduri, fără a mulţumi tuturor celor care, în aceste câteva zile petrecute la Bruxelles, au manifestat deschidere şi prietenie faţă de organizaţia noastră.
Dr. Artin SARCHIZIAN
Director S.R.D.O.
www.srdo.ro