Invitație de participare la dialog civic
20 martie 2013 | Artin SARCHIZIAN
Primiți salutul plin de considerație și respect al Societății Române pentru Drepturile Omului și al Camerei Române de Mediere și Arbitraj, organizații nonguvernamentale, constituite în România, cu scopul de a milita pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și respectiv, ințierea, adaptarea și promovarea formelor alternative de soluționare a litigiilor prin mediere și arbitraj judiciar (la începutul anului curent fiind constituită o noua instituție permanentă de arbitraj, Tribunalul de Arbitraj Judiciar – București).
Cu deosebită bucurie vă împărtășim din realizările noastre, și anume, îndeplinirea unui prim pas, acela al “racordării” Societăţii Române pentru Drepturile Omului (S.R.D.O.), la ceea ce înseamnă reţeaua europeană de dialog şi acţiune în domeniul (generic denumit) al protecţiei drepturilor şi libertăţilor omului cât şi al valorilor democraţiei.
Pentru a intra într-un contact direct cu “realitatea europeană”, în perioada 04.03.2013 -11.03.2013, o delegaţie a S.R.D.O. a fost prezentă la Bruxelles, unde a avut onoarea de a fi primită de către reprezentanţi ai Subcomisiei pentru Drepturile Omului (D.R.O.I.) condusă de către dna. Europarlamentar Barbara Lochbihler, de reprezentanţi ai Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), dar și de reprezentanţi ai unor O.N.G.-uri ce activează la nivel European, constituite în platforme de comunicare civică.
Cu această ocazie am constatat interesul şi aplecarea pe care o manifestă forurile europene pentru ceea ce înseamnă implicarea societăţii civile, ce îmbracă în mare parte forma “dialogului civic” în cadrul căruia, O.N.G.-urile din întreaga Europă angajîndu-se într-un dialog periodic, structurat, şi garantat cu instituţiile UE şi cu guvernele naţionale privind politicile UE, valorizând şi conţinutul conceptului democraţiei, după care este construită structura europeană.
Nu mai puţin, în domeniul respectării drepturilor şi libertăţilor omului, se pune accentul atât pe participarea directă a organizaţiilor de profil din statele membre în propunerea de soluţie legislativă cât şi, mai ales, în sesizarea eventualelor ingerinţe produse în statele membre. Astfel, am fost deosebit de încântaţi când am primit confirmarea faptului că la fundamentul conceptului de “spaţiu de libertate, securitate şi justiţie” (SLSJ) (articolul 3 din TUE), alături de statele membre, a parlamentelor naţionale, a sistemelor juridice, societatea civilă îşi are un loc bine determinat şi recunoscut, astfel că, organizaţiile ce desfăşoară activităţi în domeniul drepturilor omului sunt datoare a participa la crearea acestui spaţiu, alături de organismele statale.
Primind astfel invitaţia de a participa direct, ca şi organizaţie specializată, la ceea ce înseamnă “dialogul civic”, Societatea Română pentru Drepturile Omului, conştientizând rolul important al societăţii civile, va adera la platformele de dialog European, participând activ la promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, ale valorilor statului de drept, iniţiind totodată, la nivel naţional o campanie de coeziune a organizaţiilor din domeniu, conştienţi fiind de nevoia implementării şi la nivel naţional a unei platforme de dialog în domeniul nostru de activitate şi nu numai. Cu alte cuvinte, considerăm nevoia unei revigorări a ceea ce înseamnă “implicare” din partea societăţii civile, ce trebuie să urmeze un curs firesc (natural), anume, de la nivel naţional către cel european şi de ce nu, internaţional (extraeuropean).
În scopul realizării celor de mai sus, vă adresăm invitația de a pune bazele unei structuri de dialog civic în România, unde toate organizațiile nonguvernamentale, indiferent de reprezentativitate, să poată stabili o formă comună de comunicare, ce mai apoi să poată fi reunită într-o voce puternică și semnificativă a societății civile, manifestată atât la nivel național cât și European. Cu siguranță societatea civilă reprezintă un actor indispensabil și inevitabil al oricărei organizații statale ori suprastatale, constituită pe valorile democratice și ale statului de drept, dar care, în România, din nefericire, nu cu toata vigoarea s-a manifestat.
Adresăm propunerea noastră de a organiza la București această prima reuniune, în cea de-a doua decadă a lunii mai 2013, urmând ca împreună să putem stabili data exactă, agenda de lucru și orice alte aspecte de natură organizatorică pentru o bună desfășurare a acestui eveniment. Organizațiile semnatare ale prezentei se obligă să asigure “secretariatul” acestei reuniuni.
Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la adresa de email: dialog_civic@yahoo.ro sau la tel. 021.33540.805; 0722.247.555.
Dr. Artin SARCHIZIAN, Director Executiv SRDO
Jr. Laura SIMIONESCU, Secretar Executiv CRDMA
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro