TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Florentin Ţuca: Este o caznă destul de serioasă să asimilezi NCPC
20.03.2013 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Asa cum informam, societatea de avocaţi Ţuca Zbarcea & Asociaţii şi Mediafax au organizat marţi, 19 martie 2013, la Radisson Blu Hotel, conferinţa cu tema Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri.

Florentin Ţuca, managing partner Ţuca Zbarcea & Asociaţii, a spus, potrivit mediafax.ro: „Cred că noul cod va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, dar sub rezerva că va fi asimilat repede şi eficient de către cei care trebuie să-l aplice. Este o caznă destul de serioasă să asimilezi asemenea norme, pentru că nu vorbim despre 3-4 articole, ci de o modificare de anvergură, care trebuie asociată şi cu modificarea Codului Civil şi puse laolaltă, ceea ce poate crea dificultăţi de interpretare şi aplicare.

Dar, presupunând că se va trece cu disciplină şi sârguinţă peste dificultăţile inerente de asimilare a acestor coduri, eu cred că sunt premise pentru o aplicare mai facilă şi mai favorabilă celor care se duc la instanţă.

Sunt dispoziţii care sunt în bun acord cu modernitatea, cu un mediu de afaceri dinamic, sănătos. Vechiul cod, în ciuda rigorii lui, are o vârstă venerabilă, de 100 şi ceva de ani. Nu prea poţi, oricât ai trage de el ca de o plastelină, să-l aplici dreptului Internetului, nu prea merge. Era nevoie de o modificare de asemenea anvergură şi cred că ea este bună, potrivită şi susceptibilă să aducă o schimbare în bine asupra mediului de afaceri.

Ce să spun eu clientului meu care mă întreabă cât va dura potenţialul lui proces în baza prevederilor noului Cod de Procedură Civilă? Cât de echitabil va fi judecat, cui este preferabil să se adreseze, unei instanţe judecătoreşti sau uneia arbitrare? Răspunsul meu este acum ipocrit. Le spun că o să fie bine, să aibă încredere în justiţie, le spun despre intrarea României în UE. Trebuie însă să argumentez optimismul meu. Va fi procesul mai scurt, mai echitabil, mai preferată instanţa decât litigiul arbitrar?”

Alina Rădoi, director în Ministerul Justiţiei, a afirmat: „Ceea ce am făcut noi pe parcursul mai multor ani de zile a fost tocmai identificarea unor soluţii care să îmbunătăţească procesul civil, durata, să aducă o practică unitară, am vizat o arie mai largă de aspecte. Rezultatul activităţii urmează să apară după aplicarea practică a codului.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate