Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

Planul de acţiune vamală al UE pentru combaterea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală


21 martie 2013 | Adina-Elena OPREA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 80 din 19 martie 2013 a fost publicată Rezoluția Consiliului privind planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2013-2017.

Premisa Rezoluţiei menţionate este  reprezentată de încălcările masive ale drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul comerțului cu bunuri – o problemă serioasă la nivel mondial. În 2011, aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală în UE de către autoritățile vamale a dus la reținerea a aproape 115 milioane de articole.

Noul plan de acțiune este menit să aducă valoare adăugată și rezultate sporite într-un mediu de austeritate financiară. Planul conține câteva elemente importante ale planurilor de acțiune anterioare care rămân valabile și care trebuie să fie în continuare aprofundate și puse în aplicare. Este considerată utilă, de asemenea, o colaborare cu  Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală și ar trebui consolidată cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și cu alte organisme europene de aplicare a legii decât autoritățile vamale, după caz, în funcție de competențele respective.

Obiectivele strategice ale planului de acțiune sunt următoarele:

– punerea în aplicare și monitorizarea efective ale noii legislații a UE privind aplicarea DPI de către autoritățile vamale;

– abordarea tendințelor majore ale comerțului cu bunuri care încalcă DPI;

– abordarea comerțului cu bunuri care încalcă DPI în întreg lanțul de aprovizionare la nivel internațional;

– consolidarea cooperării cu Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală și cu autoritățile de aplicare a legii.

Comisia, în cooperare cu experții statelor membre, va prezenta Consiliului anual rapoarte de sinteză în care se va descrie stadiul punerii în aplicare a planului de acțiune, în baza foii de parcurs, iar un raport mai detaliat va fi elaborat în ultimul an.

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică