Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Planul de acţiune vamală al UE pentru combaterea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală
21.03.2013 | Adina-Elena OPREA

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 80 din 19 martie 2013 a fost publicată Rezoluția Consiliului privind planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2013-2017.

Premisa Rezoluţiei menţionate este  reprezentată de încălcările masive ale drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul comerțului cu bunuri – o problemă serioasă la nivel mondial. În 2011, aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală în UE de către autoritățile vamale a dus la reținerea a aproape 115 milioane de articole.

Noul plan de acțiune este menit să aducă valoare adăugată și rezultate sporite într-un mediu de austeritate financiară. Planul conține câteva elemente importante ale planurilor de acțiune anterioare care rămân valabile și care trebuie să fie în continuare aprofundate și puse în aplicare. Este considerată utilă, de asemenea, o colaborare cu  Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală și ar trebui consolidată cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și cu alte organisme europene de aplicare a legii decât autoritățile vamale, după caz, în funcție de competențele respective.

Obiectivele strategice ale planului de acțiune sunt următoarele:

– punerea în aplicare și monitorizarea efective ale noii legislații a UE privind aplicarea DPI de către autoritățile vamale;

– abordarea tendințelor majore ale comerțului cu bunuri care încalcă DPI;

– abordarea comerțului cu bunuri care încalcă DPI în întreg lanțul de aprovizionare la nivel internațional;

– consolidarea cooperării cu Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală și cu autoritățile de aplicare a legii.

Comisia, în cooperare cu experții statelor membre, va prezenta Consiliului anual rapoarte de sinteză în care se va descrie stadiul punerii în aplicare a planului de acțiune, în baza foii de parcurs, iar un raport mai detaliat va fi elaborat în ultimul an.

Adina Elena OPREA
internship Societatea de Științe Juridice


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.