Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Mona Pivniceru despre refacerea MCV. UPDATE: Reacţia Comisiei Europene

22 martie 2013 | JURIDICE.ro

Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei a declarat, după şedinţa de Guvern, că statul român va cere Comisiei Europene refacerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, potrivit gândul.info. Mona Pivniceru a criticat  MCV, declarând că acesta a fost modificat fără consultarea Guvernului român şi că, pe viitor, raportul pe Justiţie ar trebui să analizeze doar impactul noilor coduri, cel  Penal şi cel de Procedură Penală.

Mona Pivniceru: ”Nu avem standarde şi criterii pentru realizarea condiţionalităţilor din MCV. Au fost adăugate noi elemente într-un mod unilateral. Nu a existat o cooperare. Statul Român a răspuns activ.

La fel de unilateral s-a impus în MCV unificarea jurisprudenţei. Postarea pe site a celor 2 milioane de hotărâri judecătoreşti reprezintă un efort bugetar destul de mare. Guvernul nu cred că are banii pentru aşa ceva. Nu cred că publicarea tuturor hotărârilor reprezintă unificarea practicii judiciare.

Sunt sute de mii de dosare cu acelaşi obiect şi cu hotărâri similare. Trebuie publicate hotărârile importante.

Obligaţia statului român a fost să înfiinţeze Agenţia Naţională de Integritate. De la an la an pe ANI au fost adăugate alte condiţionalităţi. Spre exemplu: ni s-a cerut un trak-record pentru ANI, dar nu ştim ce înseamnă asta.

Guvernul a agreeat ideea că MCV este un mecanism de a coopera. Ne-am gândit că cea mai bună soluţie este elaborarea unei metodologii comune. Vrem să vedem care este standardul care să arate dacă statul şi-a îndeplinit sarcinile.

Trebuie să se includă şi modalitatea de culegere a informaţiilor. Trebuie să se includă şi un limbaj clar, fără posibilitatea de interpretare şi fără interferenţe politice.

Monitorizarea trebuie să rămână doar pe Noul Cod de Procedură Penală şi pe Noul Cod de Procedură Civilă. Această dimensiune va fi pusă în discuţia Comisiei Europene. Vrem să ştim câte din condiţionalităţi au fost rezolvate”.

UPDATE 22 martie 2013: Ca urmare a acuzaţiilor Monei Pivniceru, Comisia Europeană declară că obiectivele MCV sunt clare, iar raportul pe Justiţie a fost aprobat de România.

Astfel, Comisia Europeană spune că mecanismul are criterii şi condiţionalităţi clare pe care România le-a cunoscut încă de la implementarea MCV-ului. Comisia a menţionat, de asemenea, că ultimul raport pe Justiţie a fost aprobat în Consiliul Uniunii Europene chiar cu votul României, după cum informează gândul.info.

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a amintit că ultimul raport a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene pe 11 martie, iar delegaţia României a votat pentru aprobarea concluziilor din acest raport.  Mai eaxct,  pe 11 martie Consiliul Afaceri Europene a aprobat propria analiză a raportului pe Justiţie emis de Comisia Europeană la începutul anului, iar la şedinţa Consiliului a fost prezent şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: „Comisia a luat notă de memorandumul  legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare adoptat ieri de guvernul României. Comisia va continua să asiste guvernul României în eforturile de îndeplinire a celor patru condiţionalităţi agreeate în momentul întrării în Uniunea Europeană. Obiectivele MCV sunt clare, iar Decizia care a stat la baza mecanismului include benchmark-uri clare care să ajute la evaluarea progreselor realizate în România.

Comisia este sigură pe concluziile din raportul pe Justiţie, concluzii bazate pe o analiză atentă şi pe o interpretare imparţială şi corectă a situaţiei din România. Consiliul (Consiliul Uniunii Europene) a susţinut în totalitate rapoartele emise de Comisia Europeană din 2006 şi până în prezent.  Cele mai recente concluzii ale Consiliului adoptate pe 11 martie în unanimitate, inclusiv prin votul României arată următoarele: munca depusă, pentru metodologia folosită şi împărtăşeşte constatările bazate pe o analiză obiectivă şi imparţială din raportul pe Justiţie.

Comisia Europeană a colaborat cu toate guvernările din România atât pe partea de verificare cât şi pe cea de cooperare din mecanism. Acestă interacţiune a fost esenţială în realizarea progreselor consemnate în rapoartele pe Justiţie. România a beneficiat de contribuţii substanţiale din bugetul UE pentru a susţine măsurile luate în sistemului judiciar şi interne atât faza preaderare cât şi după acestă perioadă. Comisia va continua acestă abordare şi în acelaşi timp se va asigura că toate angajamentele făcute sunt îndeplinite.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership