Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Au fost majorate pedepsele pentru infracţiunile de evaziune fiscală
21.03.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 146 din data de 19 martie 2013 a fost publicata Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Noua lege modifica Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, in sensul majorarii pedepsei cu inchisoarea pentru infractiunile de evaziune fiscala.

In acest sens, au fost modificate mai multe articole ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, dupa cum urmeaza:

„Art. 3. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.”

Pana in prezent, aceasta fapta se sanctiona cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei.

„Art. 4. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.”

In forma anterioara, fapta se pedepsea cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

„Art. 5. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.”

In forma veche, pedeapsa era inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

„Art. 6. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.”

In forma anterioara, pedeapsa era inchisoarea de la 1 an la 3 ani sau amenda.

Actul normativ mai prevede majorarea pedepselor in cazul in care se produc prejudicii financiare.
Astfel, daca s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani, fata de 2 ani cat era stabilit pana in prezent.
Daca s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani, fata de 3 ani.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti