« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Interviu Anca Liana Caraiola. Despre sinergia avocaților de concurență
22.03.2013 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Georgian Stoica: Avocatii de Concurenta au avut mai mult de lucru în ultimii ani, pe de-o parte fiindca numarul investigatiilordeschise de autoritatea de resort s-au înmultit, iar pe de alta parte din cauza diversificarii solicitarilor clientilor în materie de concurenta. Cum a fost volumul de munca al avocatilor specializati în Dreptul Concurentei de la STOICA & Asociatii?

Anca Liana Caraiola: Intr-adevar, volumul de munca generat de dosarele de concurenta în care participa avocatii din cadrul STOICA & Asociatii a crescut constant în ultimii ani, din motivele pe care le enumerati si dumneavoastra. De asemenea, nu trebuie neglijate, ci, mai degraba, subliniate, activitatile de asistare a clientilor, pe care le desfasuram frecvent în cursul procedurii de finalizare a unei investigatii, prin intermediul angajamentelor asumate de societatea în cauza.

Privind retrospectiv, în domeniul concurentei ne confruntam cu probleme juridice din ce în ce mai complexe, cu situatii de fapt arborescente care implica o cunoastere teoretica aprofundata a dreptului intern aplicabil dar si, bineinteles, a celui european. STOICA & Asociatii dispune în aceasta arie de practica de un portofoliu de clienti foarte diversificat, fiind vorba de obicei de firme mari, multinationale sau romanesti, care actioneaza pe piete foarte dinamice si complexe, precum piata alimentara, cea a productiei sau distributiei de medicamente, piata telecomunicatiilor, piata electronicelor si electrocasnicelor, lucru care presupune din partea avocatilor o întelegere foarte buna a specificului economic al fiecarei dintre aceste piete în parte.

Georgian Stoica: Care au fost cele mai interesante proiecte din aceasta arie de practica, anul trecut, cati avocati au fost implicati si cine i-a coordonat ?

Anca Liana Caraiola: În anul 2012 am participat în dosare de concurenta de mare complexitate care, în general, au fost cauzate de investigatii declansate de Consiliul Concurentei, având ca obiect presupuse încalcari ale Legii concurentei. Spre exemplu, o echipa de 3 avocati, coordonati de catre dl. Valeriu Stoica, a asistat Orange Romania în legatura cu închiderea definitiva prin intermediul procedurii angajamentelor a doua investigatii pe piata produselor si serviciilor preplatite de telefonie mobila. În acest caz, angajamentele au un efect sistemic pe piata amintita, ceea ce a necesitat ca echipa de avocati din cadrul STOICA & Asociatii sa colaboreze cu cvasi-totalitatea partenerilor contractuali ai operatorului de telefonie mobila pentru a le explica acestora efectele care se vor simti în piata în urma asumarii angajamentelor. Tot pentru Orange Romania, o alta echipa de 3 avocati, coordonati de catre dl. Valeriu Stoica, a acordat asistenta juridica si reprezentare cu privire la anularea in instanta a deciziei Consiliului Concurentei prin care Orange fusese amendata cu 147.975.967 lei, reprezentând 3,60% din cifra de afaceri pe anul 2010, pentru un pretins abuz de pozitie dominanta.

Pe piata distributiei de medicamente, am asistat clientul Mediplus Exim în legatura cu o investigatie a Consiliului Concurentei pentru o pretinsa întelegere anticoncurentiala între distribuitori cu privire la punerea pe piata a medicamentelor. Aceasta investigatie fost finalizata la începutul anului 2012, fara aplicarea unei amenzi pentru clientul nostru. Tot fara aplicarea unei amenzi, prin inchiderea investigatiei s-a finalizat si un alt dosar in care am asistat un client foarte important pe piata telefoniei in cadrul unei investigatii declansate pentru o presupusa incalcare a art. 6 din Legea concurentei. Ambele dosare au presupus implicarea unei echipe complexe, compusa atât din avocati de consultanta si de litigii, specializati in dreptul concurentei, sub coordonarea Dlui. Valeriu Stoica.

As mai aminti aici si acordarea de catre o echipa formata din 3 avocati, coordonati de d-na Cristiana I. Stoica, de asistenta juridica unui important jucator de pe piata distributiei centralelor termice si accesoriilor în investigatia privind posibila existenta a unei întelegeri anticoncurentiale între producatori si distribuitori.

Georgian Stoica: În ultimul an au existat cazuri în care echipa STOICA & Asociatii a fost mandatata pe partea tranzactionala (M&A), sa conceapa o anumita structura juridica si sa redacteze contractele necesare implementarii acesteia, în asa fel încât sa nu fie încalcata legislatia? Ne puteti da câteva exemple?

Anca Liana Caraiola: În urma declansarii unei investigatii de catre Consiliul Concurentei pentru un presupus abuz de pozitie dominanta, am acordat asistenta juridica unui client în vederea revizuirii mai multor contracte de distributie din perspectiva normelor concurentiale. Iar în cadrul investigatiilor închise prin procedura angajamentelor asumate de catre Orange, echipa de avocati din STOICA & Asociatii a fost implicata în revizuirea contractelor standard pentru a fi conforme cu angajamentele asumate.

Georgian StoicaO parte importanta a activitatii avocatilor în acest domeniu este cea contencioasa, care începe cu reprezentarea clientului în timpul inspectiei inopinate a Consiliului Concurentei si se finalizeaza cu reprezentarea în instanta. Chambers Europe spune ca STOICA & Asociatii exceleaza în zona de contencios, inclusiv în litigii legate de concurenta. Aveti clienti pe care i-ati reprezentat de la începutul investigatiei, pana la final, in instanta?

Anca Liana Caraiola: Aici trebuie mentionat faptul ca în domeniul dreptului concurentei avocatii din cadrul STOICA & Asociatii au dovedit de-a lungul timpului ca au capacitatea profesionala de a gestiona în egala masura atât dosare de consultanta, cat si de litigii. Este adevarat ca o mare parte din munca noastra are un caracter contencios, mai precis de reprezentare a clientilor nostri în fata autoritatii de concurenta si apoi în fata instantei atunci când, de obicei, se contesta deciziile Consiliului Concurentei. Asta nu înseamna însa ca, de-a lungul timpului, nu ne-am fi confruntat cu dosare de concurenta care erau preponderent de consultanta, si aici ma gândesc, în primul rând, la notificari de concentrari economice. În orice caz, forta echipei STOICA & Asociatii rezida în faptul ca avocatii nostri au, daca vreti, un dublu „pedigriu”, de consultanta si de litigii, ceea ce îi face sa aiba capacitatea de a „simti” potentialul litigios al unor dosare de consultanta oferind clientilor solutii de evitare a unor astfel de situatii conflictuale.

În privinta dosarelor cu caracter contencios din domeniul dreptului concurentei, oferim clientilor nostri asistenta juridica si reprezentare în toate fazele procesuale, atât în fata Consiliului Concurentei, cat si a instantelor de judecata. În acest sens, de cele mai multe ori parcurgem pentru un client întreg ciclul procesual, ceea ce asigura unitatea si continuitatea strategiilor
alese.

Am avut cazuri în care am reusit închiderea investigatiei initiate de autoritatea de concurenta (de exemplu, Mediplus Exim), iar procedura s-a încheiat în fata autoritatii de concurenta. În alte cazuri însa, cum este cel referitor la presupusul abuz de pozitie dominanta imputat Orange, mentionat anterior, procedura a continuat si este, in acest moment, pendinte in fata instantelor de judecata. In acest sens, pâna în acest moment, cel mai notoriu rezultat se refera la suspendarea executarii deciziei autoritatii de concurenta prin care aceasta institutie aplicase o amenda usturatoare operatorului de telefonie mobila.

Georgian Stoica: Anticiparea derularii evenimentelor în cursul unei investigatii si cunoasterea drepturilor companiilor aflate sub lupa Consiliului Concurentei minimizeaza riscurile inerente unei investigatii. Asigurati clientilor servicii de audit de concurenta, elaborati programe de conformare pentru firmele din portofoliu?

Anca Liana Caraiola: În privinta activitatilor juridice cu un asa numit „caracter preventiv”, ne informam în mod constant clientii în vederea evitarii potentialelor probleme care pot aparea din încalcarea normelor de drept din domeniul concurentei. Astfel, cu ocazia diverselor întâlniri, le prezentam clientilor care sunt regulile ce trebuie respectate, le atragem atentia asupra faptului ca orice demersuri de natura contractuala, orice întelegeri pe care le initiaza cu alte societati sau în cadrul grupului de societati din care fac parte, pot avea impact din perspectiva normelor de dreptul concurentei. Stim foarte bine ca, pentru cei mai multi dintre agentii economici, astfel de întelegeri au aparent un caracter „benign”, însa de multe ori acestea prezinta un semnificativ potential litigios care poate conduce, eventual, la deschiderea unei investigatii de concurenta care poate avea consecinte grave asupra activitatii economice a întreprinderii în cauza. Iar de cele mai multe ori, atunci când bulgarele a început sa se rostogoleasca, este complicat sa mai controlezi situatia.

Sunt însa si cazuri in care firmele nu sunt foarte interesate de detalii privind „jocurile concurentiale”, pana nu se lovesc în concret de ele, in speta de o investigatie deschisa de catre autoritatea de concurenta.

Georgian Stoica: Au acordat avocatii firmei asistenta companiilor si în sesizarea sau prevenirea unor practici de concurenta neloiala?

Anca Liana Caraiola: Am avut de-a lungul timpului o serie de dosare in care clientul nostru era acuzat de savarsirea unor fapte de concurenta neloiala. Cat priveste partea preventiva, cu portofoliul nostru de clienti fideli obisnuim sa discutam în mod informal, atragând atentia asupra unor chestiuni care pot fi, in anumite cazuri, sensibile din aceasta perspectiva. Deciziile de oportunitate raman insa in sarcina clientilor.

Georgian Stoica: Care ar fi atuurile avocatilor de concurenta din cadrul firmei STOICA & Asociatii? Care sunt ingredientele reputatiei de care acestia se bucura pe aceasta arie de practica? 

Anca Liana Caraiola: Cred ca principalul atu al echipei de avocati din cadrul STOICA & Asociatii este pregatirea teoretica solida, adica o foarte buna cunoastere a normelor de concurenta nationale si europene si a procedurii în fata Consiliului Concurentei, lucru care se îmbina cu o cunoastere profunda a realitatilor economice din multe sectoare industriale. De asemenea, un alt element care ne diferentiaza fata de alte firme de avocatura este capacitatea avocatilor STOICA & Asociatii de reactie rapida si de adaptare la situatiile noi ivite în cadrul investigatiilor initiate de catre Consiliului Concurentei. Aceasta presupune identificarea din partea avocatilor de solutii legale rapide, de strategii în „regim de urgenta”.

În caz contrar, fiecare moment de ezitare sau de întârziere în procesul decizional si apoi în cel de implementare a deciziei, poate avea consecinte negative asupra business-ului respectivilor clienti, variind de la înregistrarea de pierderi financiare pana la întreruperea partiala sau chiar blocajul întregii activitati. Aceasta promptitudine în fata situatiilor de urgenta se completeaza si cu capacitatea noastra de a identifica si semnala din timp potentialele probleme cu care se pot confrunta clientii nostri în activitatea lor.

Un alt atu important este ca de multe ori, în functie de nevoile clientului si de volumul de lucru, se creeaza o sinergie între activitatea echipelor de avocati care participa la rezolvarea unui dosar de concurenta pentru a gestiona cat mai bine situatiile juridice complicate cu care se confrunta. Asta înseamna ca în dosare complexe cooptam frecvent si alti colegi avocati care au experienta profesionala necesara pentru a gestiona astfel de situatii juridice complicate.

Georgian Stoica: Veti dezvolta activitatea pe aceasta arie de practica in 2013? Ce va propuneti?

Anca Liana Caraiola: Sigur ca ne dorim dezvoltarea activitatii în domeniul dreptului concurentei si intentionam sa diversificam cat mai mult domeniile economice în care reprezentam clientii în aceasta arie de practica. De asemenea, ne dorim o mai mare interactiune cu portofoliul de clienti actuali privind „educarea” comportamentului acestora prin dobândirea cunostintelor legislative necesare care sa-i ajute sa nu fie expusi riscurilor în materia concurentei, si aici ma refer în special la posibilitatea deschiderii unor investigatii ale autoritatii de concurenta.

* multumim BizLawyer

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni/categorii: Concurență, Interviuri

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD